Crescătorii de oi spun că muncesc în pierdere în ultimii ani. Costurile pentru furaje, tratamente veterinare, forță de muncă au tot crescut, în timp ce prețul mieilor a rămas la fel

868

Dan Coadă este fermier din tată- n fiu. A moștenit de la tatăl său oieritul, iar acum deține un efectiv de 500 de ovine și caprine, ovinele fiind din rasa Țurcană, una dintre cele mai vechi rase de oi din Romania. L- am găsit cu oile pe câmp, alături de tatăl și ginerele său. Ne- a declarat că anul acesta nu se anunță a fi unul bun pentru vânzările de miei. „Mi s- a oferit un preț mic, de 15- 17 lei/ kg/ viu. Este un preț de neconceput. Anul trecut i- am vândut cu 20 lei/ kg. Anul ăsta nu am cum să vând la prețul de 15 lei. Nu ne alegem cu nimic. De când s- au interzis exporturile de miei, noi suntem disperați. Țările arabe sunt singurele care ne cumpără mieii vii. Eu nu pot să- mi permit să vând la bucată. Trebuie să- i vindem engross. Avem 400 de miei și este imposibil să- i vindem dacă nu putem să- i dăm pe toți odată, ” ne- a declarat Dan Coadă din comuna Desa, Dolj.

Andi Nuță- consiler al Cooperativei Agromovis ne- a declarat că se fac demersuri să- i ajute pe fermieri și că în această perioadă se negociază cu parteneri din Iordania, cumpărarea mieilor din zona noastră: „În această perioadă, crescătorii de ovine sunt într-o mare disperare. În contextul pestei micilor rumegătoare impactul economic este uriaș, iar subvențiile actuale nu sunt suficiente pentru a acoperi daunele cauzate de restricțiile de export”, a declarat Andi Nuță. Chiar în aceste zile negociem și sperăm să semnăm un contract cu firme din Iordania. Trebuie ajutați acești oameni, altfel nu se aleg cu nimic. Stau la mâna samsarilor și acest lucru îi determină pe mulți să nu mai continue investițiile în zootehnie.Tot timpul am pledat pentru susținerea și încurajarea acestor oameni care muncesc foarte mult împreună cu familiile lor să poată să aibă un minim profit. Dacă nu- i susținem și nu dezvoltăm piețe de desfacere, încet, încet vor dispărea. Este foarte multă muncă, probleme, nevoi și profit aproape inexistent”.


,,Oprirea exporturilor înseamnă o bulversare a pieței românești. Asta înseamnă, firește, că nu va bubui pe piață prețul mielului. Produsul o să rămână în piața românească și asta e bine, până la urmă, că rămâne în țară marfa. Numai că prețul nu știu dacă va scădea prea mult, estimez că va rămâne același ca cel de anul trecut. Bineînțeles, întotdeauna prețul va fi mult mai mare dacă mielul este cumpărat în funcție de piese (n.r. pulpă, cotlet, organe), dacă îl comparăm cu prețul unei carcase sau în viu. La poarta fermierului poate costa mai puțin, prețurile se negociază, pe când în comerț se adaugă – pe lângă un preț comercial – și costul tarabei, al transportului și așa mai departe” a declarat Marian Valentin, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România. Crescătorii de oi spun că muncesc în pierdere în ultimii ani. Costurile pentru furaje, tratamente veterinare, forță de muncă au tot crescut, în timp ce prețul mieilor a rămas la fel.


Chiar şi aşa, vânzările nu merg prea bine. Crescătorii de oi se plâng că oamenii nu mai vin la ferme sau la stâne, ci preferă să cumpere din supermarketuri carnea gata tăiată, chiar dacă plătesc mai mult.