Focurile rituale de lăsatul secului de carne pe meleagurile Doljului de Nord

1371


Focurile rituale de la lăsatul secului de carne culminează cu ultima duminică, o sărbătoare care strânge în jurul ei numeroase tradiții și datini. Femeile pregătesc bucatele tradiționale pe pirostrii, în tuciuri, diverse preparate: bucăți din cantă (de la untură), mușcheți, trandafiri, plăcinte, gogosi, mălai, turte, etc.

Acest obicei se practică de mii de ani pe meleagurile Doljului de Nord, transmis din generație în generație de pe timpul geto-dacilor. Femeile și bărbații, cântă, se distrează în jurul focului, petrecând până la miezul nopții.Toată comunitatea se strânge în jurul focului mare din centrul satului Gogoșița, Dolj, acele focuri care au rolul de a anunța începutul Noului an agrar. Este sărbătoarea tinereții, a bucuriei pentru trecerea către un nou anotimp.

Material realizat de Liviu Olteanu- muzeograf