Reușită de talie europeană pentru #AdministrațiaPSD: Craiova trece pe apă de izvor din munte

75

Craiovenii vor avea la robinet, în scurt timp, apă de izvor din cea mai pură sursă: Isvarna. Este rezultatul celui mai mare proiect de aducțiune de apă din Uniunea Europeană la momentul implementării, pentru care lucrările au fost deja finalizate.

Demersul – cu o valoare totală de 445,8 milioane de euro la semnare și de peste 600 de milioane de euro după ajustările de prețuri – va face nu doar ca municipiul Craiova să beneficieze de apă de cea mai bună calitate, ci și să se evite eventuale sincope în furnizarea apei. În plus, megaproiectul a adus și rețele noi de apă și canalizare în Craiova și alte 21 de localități din Dolj.

O inițiativă 100 % marca Lia Olguța Vasilescu

Cea mai importantă componentă a Masterplanului de apă și canalizare al județului Dolj este, de departe, firul II al aducțiunii Isvarna – Craiova. Un proiect pentru care primarul Lia Olguța Vasilescu a insistat enorm și care va aduce apă de munte la robinetele craiovenilor.

Pentru a ne da seama de importanța unei astfel de inițiative, trebuie să aruncăm o privire în trecut. Primul fir al aducțiunii de la Isvarna, cu o lungime de 117 kilometri, a fost realizat în perioada 1963 – 1966. Timpul și-a pus amprenta, așa că se impunea o conductă nouă de aducțiune. S-a încercat proiectarea și executarea unui al doilea fir în anii 1991 – 1993, dar demersul a fost întrerupt din lipsă de fonduri. Ideea firului II de aducțiune a fost reluată în 2013 de către Olguța Vasilescu.

2019: finanțare europeană după o muncă asiduă

Visul primarului Craiovei a prins contur în mai 2019, când a fost semnat contractul de finanțare în valoare de 445.831.222 de euro, privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj. Cel mai mare proiect cu fonduri europene din România și cel mai mare din UE în domeniul aducțiunilor de apă, la acel moment, însemna canalizare și apă potabilă de calitate pentru 22 de localități din Dolj, inclusiv municipiul Craiova.

Aducțiunea Isvarna – Craiova (Fir II) a presupus extinderea conductei de apă de la Isvarna cu peste 95 de kilometri și reabilitarea a peste 25 de kilometri din conducta existentă, precum și amenajarea incintei de captare Isvarna și o nouă stație de clorinare. De la acest fir II vor fi alimentate cu apă de munte localitățile Craiova, Filiași, Brădești, Coțofenii din Față, Coțofenii din Dos, Breasta, Scăești, Braloștița, Mischii, Ghercești, Cârcea, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și Pielești (cartier Magnolia), din județul Dolj, respectiv Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana, Țânțăreni și Bâlteni, din județul Gorj.

Lucrările la firul II de aducțiune au demarat în anul 2021, fiind împărțite în 6 tronsoane, pentru un bun control al proiectului și o durată optimă de realizare. În prezent, ele s-au încheiat și se află în procedura de recepționare.

„S-a finalizat deja proiectul, acum suntem în faza de recepție a calității lucrărilor, deci în curând locuitorii Craiovei vor beneficia de cea mai pură apă de izvor la robinete, datorită faptului că am realizat această aducțiune, de 123 de kilometri.

Este foarte importantă calitatea apei pe care o bem. Noi, până acum, am fost alimentați din Jiu, din câteva izvoare captate din Gioroc și o parte din Isvarna. Este o combinație de ape, dar desigur că cea mai bună calitate rămâne a celei de la Isvarna, direct din izvor de munte. Sper din toată inima ca și alte municipalități să poată face acest lucru, cu atât mai mult cu cât se întrevede o criză mondială a apei.

Am văzut toții ce a însemnat seceta anul acesta, când Jiul putea să fie trecut cu piciorul. Au fost zile întregi în care am fost nevoiți să raționalizăm apa, și noi, și alte localități, dar de anul viitor aceasta va fi istorie pentru Craiova. Acum, este o certitudine faptul că locuitorii municipiului nostru vor avea apă de izvor de munte la robinete“, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Rețelele de apă și de canalizare, o prioritate pentru PSD

Investițiile în dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare reprezintă un capitol important în Programul de guvernare al Partidului Social Democrat pentru perioada 2025 – 2028, obiectivul major fiind ca peste 70.000 de gospodării din România să fie conectate la aceste rețele.

În acest sens, Guvernul PSD va milita, în relația cu Uniunea Europeană, pentru asigurarea unor alocări financiare specifice statelor membre cu o conectivitate redusă și o infrastructură de bază insuficient dezvoltată pentru a putea susține o economie competitivă.

Sumele vor asigura susținere pentru un program cu o valoare de 5,8 miliarde de euro, finanțat din fonduri europene, dar și de la bugetul de stat, care vizează realizarea unor ample investiții în infrastructura de alimentare cu apă și de apărare împotriva inundațiilor: construirea sau modernizarea rețelelor, a stațiilor de epurare a apei și reabilitarea sau construirea infrastructurii de protecție în caz de inundații.

Partidul Social Democrat este calea sigură pentru România, calea sigură pentru condiții de viață mai bune în toate localitățile doljene.

CMF: 11240017