O rețetă veche de sute de ani a devenit un produs certificat tradiţional oltenesc de succes! Zacusca făcută la Giuvărăști în Olt are o pregătire aparte, cu un gust autentic. Am mers și noi în gospodăria Mădălinei Hristu din Olt, pentru a afla toate secretele!
În primul rând, toate legumele sunt coapte atent pe grătar, apoi vinetele şi ardeiul kapia sunt decojite fără a intra în contact cu apa. Legumele sunt tocate manual şi puse apoi la fiert în tuci. Aşa este produsă aromata zacuscă de Giuvărăşti, iar Mădălina Hristu spune că a preluat reţeta de la familia sa, însă secretele i-au fost împărtăşite din străbuni. Un borcan de zacuscă poate fi păstrat în cămară şi doi ani, deşi nu are niciun ados de aditivi. În gospodăria din Giuvărăști se pregătesc sute astfel de borcane după rețeta fără chimicale. “Am preluat reţeta din familie, de mică am văzut cum se face zacusca. Şi bunica şi străbunica mea făceau zacuscă în casă. Legume sunt de aici de la noi din zonă, este renumit bazinul legumicol din Giuvărăști și preţurile sunt foarte mici, așa că ne convine mult mai bine să facem zacuscă”, a spus Mădălina Hristu.
Secretul stă în decojitul legumelor, atent și fără să ia contact cu apă. Își păstrează astfel toate proprietățile. Reţeta Mădălinei Hristu este una simplă şi are o tradiţie de mai bine de o sută de ani în localitatea Giuvărăşti. Legumele sunt atent coapte pe grătar, apoi tocate manual mărunt, după care puse la fiert în tuci, la foc mic. “Coacem vinetele şi coarna-kapia pe grătar, totul este copt şi de aici gustul deosebit. Vinetele se scurg, se toacă manual cu un tocător de lemn. Totul este făcut în gospodăria noastă de la Giuvăşti. Nu am un secret anume, nu pun absolut nimic, doar sare şi puţin piper. În schimb, nu spălăm kapia, unor persoane le este greu să decojească ardeiul fără să-l bage în apă. Eu nu fac asta, ca să-şi păstreze gustul şi aroma. Acesta poate fi un secret. Pun zacusca fierbinte în borcane şi o sterilizez lent. Adică pun peste borcane o pătură şi le las aşa acoperite şi 24 de ore. Ţine şi doi ani”, a mai spus femeia de la Giuvărăşti.
Așa că nu e de mirare că produsul a fost autentificat ca unul tradițional oltenesc, încă din anul 2017. Pe lângă aprecierile localnicilor, și străinii sunt curioși și interesați de zacusca din Giuvărăști. Mădălina a fost contactată de firme din străinătate, interesate să preia zacusca oltenească.