Cinci porci pe gospodărie- proiect al Ministerului Agriculturii

1698

Vin vești de la Ministerului Agriculturii pentru crescătorii de porci! Conform unui proiect de ordin de ministru publicat pe siteul Ministerului Agriculturii pentru consultare publică, românii care au porci vor trebui să se înregistreze în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A. Totodată, cei care cresc peste 5 capete au și obligația de a se înregistra și autoriza la oficiul registrului comerțului. Gospodăria țărănească cu peste 5 porci devine, astfel, persoană juridică și exploatație de creștere a suinelor.

Astfel, crescătorii cu peste 5 porci vor fi obligați să se autorizeze la Registrul Comerțului conform noului proiect de lege. Actul propus de instituția condusă interimar de Petre Daea reglementează regimul crescătoriilor de porci din România, limitând creșterea suinelor la 5 capete în gospodăriile populației. Peste acest prag, gospodăria este considerată fermă, mai exact ”exploatație mică de creștere a suinelor”, și are obligația de a se înregistra și autoriza la Registru Comerțului.

Prin ordine se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel, este denumită exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg, iar exploatație mică de creșterea suinelor, este denumită exploatația agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine. Conform punctul c) din actualul ordin, este numită exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine, iar exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

Totodată, micii crescători de porci sunt obligați, conform proiectului de ordin postat pe site-ul MADR să se înregistreze și să autorizeze la Registrul Comerțului. Orice român, persoană fizică sau juridică, dacă crește suine, indiferent de numărul de capete, este obligat să se înregistreze în SNIIA și să respecte normele de biosecuritate impuse de legislația europeană.