Agrometeorologii avertizează: “Ne confruntăm cu deficit mare de apă în sol, fenomen nemaiîntâlnit de 10-15 ani!”

4979

La început de an, am stat de vorbă cu agrometeorologul Victor Vătamanu, de la Centrul Regional de Meteorologie din Oltenia. Lipsa precipitaților din cauza inexistenței stratului de zăpadă este un fenomen cu care fermierii din zona Olteniei nu s-au mai confruntat de mai bine de 10 ani. Seceta prelungită afectează culturile cerealiere și rezerva de apă din sol este din ce în ce mai mică:” Lipsa precipitaților și a zăpezii afectează foarte mult culturile din această toamnă agricolă. Suntem în 6 ianuarie și nu avem deloc strat de zăpadă, din noiembrie nu mai avem strop de apă, este o secetă prelungită, iar lipsa de apa face ca rezerva din sol să fie foarte mică, datorită consumului normal al plantelor. Avem premizele unui deficit de apă și se accentuează astfel stresul hidric din zona Câmpiei Olteniei”, a precizat Victor Vătămanu, agrometeorolog.

Așadar, dacă nu se va depune un strat de zăpadă în următoarea perioadă, situația este critică. Conform specialiștilor, pentru ca toate culturile să intre pe făgașul normal, este nevoie de un strat consistent de zăpadă, de cel puțin 30-40 centimetri. “Cantitățile de precipitații sub formă de zăpadă trebuie să fie foarte mari, minusul din rezerva apei din sol este și el foarte mare, suntem la 40-50 la sută din rezerva de apa și cu un astfel de deficit nu ne-am mai confruntat de aproape 15 ani. Situația este critică, dar avem speranțe că la finalul lunii ianuarie vom avea și prima zăpada pentru ca solul să își mai tragă din apă”, a continuat specialistul.

În istoria agrometeorologică, un astfel de fenomen de secetă prelungită nu a mai existat de mai bine de un deceniu. În plus, consumul zilnic de apă face ca rezerva să se micșoreze din ce în ce mai mult. “Din datele pe care le avem, trebuie strat consistent de zăpadă. Dacă nu se înregistrează precipitații, nu există altă sursă de acoperire. Ar trebui să ningă în perioada următoare, dar stratul de zăpada trebuie să depășescă 30-40 de centimetri pentru ca rezerva de apă să se stabilizeze. Nu vreau să mă gândesc la un alt scenariu, pentru că va fi crunt pentru agricultură”, a mai adăugat Victor Vătămanu.

Astfel, anul 2020 nu a debutat cu vești bune pentru fermierii din zona câmpiei Olteniei. Din luna noiembrie, agricultorii nu au mai văzut strop de apă în sol, iar asta a afectat rezerva, fenomen nemaintâlnit de mai bine de un deceniu.