A nins peste cea mai performantă pepinieră de Goji din țară

4646

 

Cea mai mare și performantă pepinieră de Goji din țară a fost acoperită de un strat consistent de zăpadă. În Brașov, în localitatea Codlea, plantația de Goji semănă ca o mare de alb. Temperaturile scăzute nu afectează însă plantele. Ba chiar era nevoie de apă în sol. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae, cel care deține plantația și ne-a explicat întreg procesul. “Chiar dacă a nins, plantele sunt în siguranță. Este adevărat că productivitatea este mai îndelungată cu cât este mai multă căldură, iar fructificarea este mai lungă, vedem flori din luna mai și până la apariția înghețului, în funcție de zonă”, a menționat Adrian Nicolae.

Zona de munte este obișnuită cu temperaturi scăzute, iar zăpada care a căzut peste plantație este un strat protector. “Temperatura scăzută nu le afectează, chiar deloc, undeva la minus 22 de grade au fost în Brașov și plantația a rezistat. Această zăpadă nu a făcut decât să așeze o pătură protectoare împotriva frigului, fără zăpadă nu se poate”, a adăugat cel care deține pepiniera.

 

Cu multă putere de muncă și ambiție, Adrian Nicolae a pornit pe un drum nebătătorit, ce nu a fost deloc ușor la început. “În 2013 când am înființat plantația, informația nu exista, dar am avut curajul să investim, am cumpărat semințe, am vrut să facem și o plantație, am vrut să facem totul legal, am înființat o pepinieră organizată pentru material săditor și o cultura avizată. În paralel ne-am documentat, am învățat ce înseamnă o plantă, cum se crește, totul pe proprie experiență. Așa cum vă spuneam, în 2013 am înființat pepiniera, iar în primăvara anului 2014 am început să punem pe două hectare și jumătate Goji în localitatea Augustin, județul Brașov. Era un teren al bunicilor, l-am împrejurimit și am așteptat să vedem cum cresc plantele. Am avut mult de lucru, la cultura de Goji contează foarte mult solul, lucruri pe care nu le știam. Goji are nevoie de un anumit pH, sub o anumită valoare nu se poate dezvolta și alimenta cu nutrienți din pământ. Noi ulterior plantării am făcut testarea și am aflat că la un Ph foarte acid nu aveau dezvoltarea dorită”, a continuat Adrian Nicolae.

Pepiniera Goji Bio Brașov este principala sursă de informare pentru cei ce vor să investească în cultură de Goji.
Calitatea plantelor din pepiniera din Brașov este cunoscută și utilizată în culturi din Franța, Spania, Italia și Republica Moldova.