“Aruncăm prea multă mâncare la pubelă, 175 kg de mâncare/an/persoană trăitoare in spațiul european!”

2869

Este declarația oficialului guvernamental Daniel Botănoiu, din ministerul Agriculturii postată zilele acestea pe site-ul său de socializare. “Alimentele se obțin greu! Se consumă resurse naturale, bani, energie, forță de muncă. Să ne gândim la 12 sfaturi pentru a evita risipa alimentară”, se arată în prima parte a anunțului.

Daniel Botănoiu a postat 12 sfaturi pentru a evita risipa alimentară și pentru a aprecia mai mult munca agricultorului. Astfel, în primul rând, oficialul anunță că trebuie stabilit un meniu săptămânal și să fie făcută o listă de cumpărături. “Nu faceți cumpărături când vă este foame, cumpărați doar produse vrac și uitați-vă la data de expirare a produsului. În plus, trebuie să respectați temperatura de păstrare a produsului. Sfatul următor este să aranjați produsele după data lor de expirare și să sortați alimentele după temperatura lor de păstrare”, a mai anunțat Daniel Botănoiu.

În plus, trebuie să notați data la care produsul a fost deschis și sa gătiți cantitățile potrivite de care aveți nevoie. Sfatul următor este să păstrați și să utilizați corespunzător alimentele gătite. Și  în ultimul rând să gătiți resturile de legume  sau fructe rămase în frigider. “Respectând aceste sfaturi vom avea resurse mai multe, bani mai mulți și munca producătorului apreciată! Ce este în sufletul agricultorului cand vede că ceea ce a produs este aruncat la pubela? Durere! “, a încheiat Daniel Botănoiu.