Producătorii de fructe Goji după ani de investiții si cercetare au înființat „Asociația Națională a Producătorilor de Goji – ANPG –  Goji demonstrand astfel cum se poate face agricultură de performanta !

5451

Producătorii de fructe Goji din soi românesc omologat mai dau o lecție importantă despre cum se poate face agricultură pentru viitor. Au văzut potențialul acestei culturi și după ani de investiții, cercetare și dezvoltare, au înființat „Asociația Națională a Producătorilor de Goji – ANPG –  Goji Românesc” pentru a răspunde astfel unor nevoi!

Asociatia Nationala a Producatorilor de Goji -ANPG- Goji Romanesc

Cultura de Goji câștigă teren în România de câțiva ani. Tot mai mulți români prind curaj să investească în aceste plantații, iar cererea este din ce în ce mai mare atât în domeniul cosmetic și farmaceutic, cât și în cel de alimentație. Cultura se dezvoltă rapid, prețul este unul bun, corect, iar calitatea face diferența.

Cerere există, la fel și ofertă, însă la fel ca în multe alte sectoare ale agriculturii românești începe să se resimtă din ce în ce mai acut nevoia de asociere. În ciuda producției de calitate, sunt producători care nu reușesc întotdeauna să valorifice fructele la un preț bun în raport cu investiția. Alții nu pot intra în supermarket-uri în lipsa unei cantități constante de marfă pe care sunt nevoiți să o furnizeze. La aceste probleme, rezolvarea o pot avea doar asociațiile.

Dacă unora le surâde ideea, alții o resping din start. Motivul? Lipsa de încredere, prejudecățile și …trecutul. Sunt încă români care asociază această formă de agricultură cu fostele cooperative și cu o eră care a apus de mult timp.

Avantajele asocierii
În fapt, care ar fi avantajele creării de asociații în acest sector?

Intrarea în supermarket- este cu siguranță visul oricărui producător. Numai că aceste lanțuri de magazine cer anumite standarde, calitate și cantitate. Aici apare și problema pe care o poate rezolva asociația. În cadrul unei asociații, producătorii aduc laolaltă fructele de calitate, obținând din start o cantitate mai mare de produs care să poată fi ofertat lanțul de magazine.

Preț mai bun- asociația are avantajul că poate negocia un preț mai bun pentru producătorii care fac parte din asociere. Atragerea de fonduri europene – agricultorii care s-au asociat în ultimii ani au constatat că este mai uşor să-şi susţină investiţiile şi să-şi valorifice produsele. Totodata au reușit să atragă mult mai simplu și rapid sprijin prin fondurile europene sau subvențiile oferite de stat.

Consultanță- în cadrul asociațiilor, producătorii pot beneficia de consultanță gratuită pentru dezvoltarea culturilor, atragerea subvențiilor, investiții și îmbunătățirea calității produsului. Nu în ultimul rând primesc sprijin din punct de vedere legislativ.

Modele de bune practici și informare
Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Proiect

Primii pași se fac deja în acest sens. Goji Bio Brasov, cel mai mare producător de Goji si consultanta din România a venit în sprijinul investitorilor mici cu un prim centru de colectare pentru aceste fructe, singurul din România, la Călărași, unde sunt ghidați, informați, orientați și ajutați să își valorifice produsele la prețuri avantajoase.

Infiintat inca din 2018, centrul a distribuit deja in supermarket, tone de fructe Goji Romanesti, produse de cultivatori din toata tara.Practic aici are loc separarea, ambalarea și etichetarea fructelor, înghețare rapidă, depozitarea și ulterior distribuirea lor către client.

 

Investitorul are de parcurs un drum mai ușor. Material achiziționat este de calitate, bio, certificat, primește îndrumare în dezvoltarea culturii și în final îi este facilitat și accesul pe piață. Asociatia Goji, completeaza acest tablou prin constientizarea eforturilor acestora.

Prin centrul de colectare se prefigurează deja etapele către formarea unor asociații în acest domeniu, iar acesta este un bun exercițiu pentru înțelegerea avantajelor și stabilirea unei comunicări fructuoase între micii producători.

Asteptari

Adrian Nicolae, iniţiatorul proiectului GojiBio Braşov spune că are planuri mari în sensul acesta. Comunitatea cultivatorilor de fructe goji din România începe treptat să se formeze, iar acesta încearcă să pună bazele unei asociații de profil prin care marfa să fie vândută la comun, producătorii să poată face schimb de experienţă, de informaţii şi să îmbunătăţească permanent cultura, însă punctul forte al asociaţiei l-ar reprezenta negocierea la un alt nivel cu marile lanţuri de magazine şi cu distribuitorii.

Asociatia Nationala a Producatorilor de Goji -ANPG- Goji Romanesc, în sine este o garanţie pentru client atât pentru calitate cât şi pentru cantitate. De cealaltă parte, pentru producător principalul avantaj îl constituie preţul mai bun şi profitul garantat.