Prunele uscate – Produs atestat „Traditional Romanesc”!

3277

Exemplu de azi vine din Leleasca, localitate renumită pentru întinderea mare de pruni. Pe vremuri, comuna Leleasca din Olt era cel mai important exportator de prune din Europa. Acum, sunt producători ce duc mai departe meșteșugul moștenit de la bunici. Așa este și Nicoleta Stancu de 40 de ani, ce promovează cu mândrie prunele uscate și le prepară așa cum se făceau odinioară, la cuptor și pe site de lemn.

Culege roadele de pe o suprafața plantată de 5 hectare cu pruni, dar în fiecare an are grijă să mărească întinderea cu soiuri noi de pruni. A investit la început 25.000 de euro și afacerea se dezvoltă în fiecare an. Nu face rabat de la calitate și de la meșteșug și pregătește prunele uscate așa cum a învățat de la bunici.


Se culeg prunele, le alege pe cele mai frumoase și le spală, iar mai apoi sunt băgate la cuptor timp de o noapte și o zi. Secretul este cuptorul de cărămida și lut, dar și sitele de lemn pe care se odihnesc prunele. După ce căldură din cuptor le mângâie timp de 24 ore, prunele sunt deshidratate. Se lasă apoi să se răcească și abia după aceea se ambalează. Datorită modului tradițional de procesare ele sunt atestate de Ministerul Agriculturii ” Produs Atestat Tradițional Romanesc”, o mândrie pentru Nicoleta Stancu.

Produsele sunt valorificate la târguri tradiționale și în lanțul de supermaketuri.