Cunoaștem povestea unui producător cu tradiție din Dăbuleni, ce a dus mai departe preocuparea principală a familiei, agricultura. Ionela Nicola are 43 de ani și de trei generații cultivă legume și fructe pe solurile nisipoase din Dăbuleni.

Acum este sezonul pentru varză și dovleci mari și aurii. În piața mare, de departe este observată de toți clienții. Este printre puținii producători autentici. Își aranjeaza tacticos marfa și chiar dacă aspectul nu rivalizează cu al produselor de import, calitatea este cea mai importantă.

Varza de Dăbuleni este moale și gustoasă, crescută pe câmp și plantată încă de toamna târziu. Soiul românesc este rezistent la zapadă și crește în câmp, acoperit cu pânză. Pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, Ionela Nicola a plantat varză, iar pe două hectare, dovleac românesc pentru copt.

 

Punctul de desfacere este în piața centrală din Craiova, acolo unde clienții vin și întreabă de marfa românească. Pentru 3,5 lei-4 lei, pot cumpăra un kilogram de varză românească. Prețul este ușor crescut față de cel din import, dar calitatea este net superioară. Iar pentru un kilogram de dovleac, producătorul cere în jur de 2 lei.

Afacerea este una cu tradiție în familie, așa cum a învățat de la bunici și străbunici. Dacă în această perioadă o găsiți cu varză și dovleac, din primăvară apare cu roșii românești, iar din vară, cu renumiții pepeni de Dăbuleni.