Ardeii roșii înșirați pe sfoară, cunoscuți sub numele de RACI în regiunea Olteniei, tema celei de-a noua ediții „Dolju-n bucate”

4310

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a organizat astăzi la Galeriile „Cromatic“ ale instituției, evenimentul „RACI la Dolju-n bucate“, alături de localnici voluntari din comunele: Moțăței, Carpen, Galicea Mare, din municipiile Calafat și Băilești, din orașul Bechet; de asemenea, elevi și profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova. Anunțăm cu bucurie continuarea frumoaselor parteneriate cu prietenii din Bulgaria. Regăsim la această ediție Asociația Vlahilor din Bulgaria, satul Gomotarti, Casa de Cultură Probuda – Florentin, satul Florentin.

„Ardeii roșii, cunoscuți în părțile noastre sub denumirea de raci, ne aduc aproape și ne propun să stăm la taină, în tihnă, printre arome și gusturi ce amintesc de frumusețea îmbietoare a satului tradițional. Partenerii noștri dragi, voluntari harnici și generoși, pregătesc o varietate de preparate care valorifică gustul, dar și utilitatea racilor, la saramură dând nu doar o aromă aparte, ci fiind folosiți pe post de linguri. Îi vom regăsi în variantele de raci scăzuți la cuptor, cu umplutură diversă, cu praz, orez, nuci, cu fasole, ciuperci, jumări, cu ouă și brânză, ne bucurăm de ei în ciorbe acrite cu zeamă de varză sau în saramuri de pui, pește, ciuști cu zeamă și usturoi. Înșirați pe sfoară, toamna, la uscat, ai racii la îndemână tot anul. Vine Crăciunul, vine Paștele, strecori între sarmale și câțiva ardei din aceștia țuguiați, de un roșu intens, care te cuceresc cu dulceața lor. Ești în post, racii îți potolesc pofta și foamea, te țin sătul și răsfățat”, ne-au declarat cei prezenți astăzi la cea de-a 9-a ediție Doljul în bucate. Gospodinele din Băilești, Calafat, Moțăței, Galicea Mare, Bechet, dar și din localitățile bulgărești de lângă Vidin, s-au întrecut în prepararea bucatelor care de care mai alese. Vedeta a fost bineînțeles mâncarea cu raci.”

„Și pentru că știm deja câtă bucurie au să umple mesele cu bucate variate, gospodinele și gospodarii care ni se alătură pentru împlinirea evenimentului din 15 mai vor pune lângă raci plăcinte, prăjituri, bunătăți din cămară, pâine coaptă-n țăst, turte pe plită, mămăliguță și brânză, ceapă și usturoi verde, mâncare de urzici, dragavei cu carne la găleată sau garniță cum îi zic în unele locuri, pui fript în pâine, prăjituri, dulcețuri, vin și țuică.

La ediția „RACI la Dolju-n bucate“ participă sau au pregătit bucate: din Dolj, Calafat – Marinela Carauleanu – Casa de Cultură a Municipiului; Moțăței: Ani Badea, Corina Jianu, Emilia Glăvan, Cătălin Glăvan; din Carpen: Cristina Prală, Claudia Mechenie, Simona Vasilca; Bechet: Marinela Vasile, Malisandra Ițiu, Floriana Rădoi, Mariana Celianu, Veronica Stăvaru, Ionica Ani Cojocaru, Mariana Vasile, Cristina Sfetcu, Florentina Călin, Galicea Mare: Irinel Balica, Mihaela Drăghici, Alexandra Ionașcu, Marin Dudău, Otilia Balica; Băilești – Dorina Drăculeț; Liceul de Industrie Alimentară Craiova: elevii: Marian Daia, Roberta Popa, Ionela Dumitru, Bianca Neacșu / profesorii: Laura Alina Vasile – director, Valeria Ghivercea, Viorica Cărăvan, Janina Ionică, Nicoleta Bărbosu, Ecaterina Rusitoru, Natalia Romeé, Eli Davidescu; din Bulgaria: Asociația Vlahilor din Bulgaria – Satul Gomotarti, Vidin: Liliana Koleva, Lucia Aristotelova, Lucretia Tenova, Iulia Gheorghieva; din Satul Florentin, județul Vidin, Bulgaria – Casa de Cultură Probuda – Florentin: Borislav Mitrashkov – director, Galina Marinova – primar, Elita Kostova, Emilia Goșova, Anna Vasileva”, ne-a declarat Amelia Etegan- directorul Centrului.

În 2024, Dolju-n bucate împlinește un deceniu și va fi Dolju-n bucate de 10.
De la început, din 2014, proiectul a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetăţenii fiind primii susţinători ai acestuia. Importante momente „Dolju-n bucate“ s-au mai organizat în colaborare cu localitățile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgița, Izvoare, Pielești, Grecești, Cernătești, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoești, Afumați, cu Forumul de Prietenie Româno – Macedonean și Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești, A.T.R.ECO, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova și Liceul de Industrie Alimentară.

La Craiova, evenimente „Dolju-n bucate“ au fost organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj în Galeriile „Cromatic“, în holul central al Universității din Craiova, la Casa Universitarilor, la Teatrul pentru copii și tineret „Colibri“, Teatrul Național „Marin Sorescu“ și Centrul „Constantin Brâncuși“.