Chefi internaționali din 11 țări est-europene fac spectacol, în acest weekend, la Craiova
Chefi și specialiști în gastronomiile din 11 țări est-europene fac spectacol culinar, în acest weekend, la Craiova, la “Festivalul de vinuri și mâncăruri”. Organizat în premieră, în cadrul proiectului Craiova – Capitala Gastronomică est-europeană, evenimentul are loc astăzi, 30 noiembrie și duminică, 1 decembrie, la Ramada Plaza Craiova. Vor fi două zile de socializare și degustări pentru descoperiri senzoriale, asocieri inedite, prezentări, dezbateri ori conferințe pe teme culinare și oenologice, în prezența a unor chefi internaționali și specialiști în gastronomii est-europene.
Pentru prima oară, curioșii gurmanzi au ocazia să descopere care sunt cele 11 restaurante din Craiova incluse în proiect, să deguste din deliciile gastronomiei est-europene, dar și să redescopere gastronomia oltenească, pusă în valoare de elevii și profesorii de la Liceul de Industrie Alimentară. Prima zi a evenimentului se desfășoară la Ramada Plazza, sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 12.00 – 18.00, când 11 restaurante din Craiova vor scoate la rampă – și la degustare – meniurile care promovează țările reprezentate în proiect: Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria. Totodată, elevii și profesorii Liceului de Industrie Alimentară, inițiatori ai proiectului alături de Primăria Municipiului Craiova, vor prezenta produse culinare de inspirație locală.
Vor avea loc degustări și lansări de produse ale unor crame sau importatori de vinuri, alte băuturi și produse alimentare, expoziții prezentate de peste 25 de furnizori artizanali ori industriali de produse alimentare, cursuri introductive în tehnica evaluării produselor alimentare ca brânzeturile, salamurile și mezelurile, cafeaua, uleiurile de măsline sau apele minerale. Duminică, 1 decembrie, de Ziua națională a României, de la orele 12:00 și până la orele 18:00, pe lângă explorările gustative puse în operă de către expozanții prezenți la eveniment, vor avea loc și lucrările conferințelor despre identitatea națională “Gastronomia – cu bune, cu rele”, în cadrul cărora practicieni din turism și producție alimentară vor conferenția împreună cu specialiști din alte domenii de relevanță, în context interdisciplinar, despre brandul de țară, branduri de regiuni, turism și plusvaloarea pe care producția alimentară și serviciile de ospitalitate turistică le pot aduce României.
“Craiova, capitală gastronomică est-europeană” este un proiect inițiat Liceul de Industrie Alimentară împreună cu Primăria Municipiului Craiova, cu scopul de a contribui la dezvoltarea brandului turistic al orașului și de a oferi o șansă de dezvoltare profesională a tinerilor elevi de profil prin implicarea în activități teoretice și practice alături de pofesioniștii din sectorul HoReCa.
În cadrul proiectului, 11 restaurante de top din Craiova oferă localnicilor și turiștilor, pe termen lung, preparate culinare și băuturi specifice din 11 țări est-europene. Alături de aceste oferte care vor fi prezentate în meniurile restaurantelor, cât și în cadrul unui eveniment special care are loc la Ramada Plaza Craiova, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, gastronomia locală este pusă în valoare prin eforturile elevilor și profesorilor de la Liceul de Industrie Alimentară – Craiova