Crescătorii de vite cer sprijin de la noul ministru

2839

Crescătorii de vite cer sprijin de la noul ministru! Este vorba de cei care se confruntă cu o situație economică dificilă și au nevoie de sprijin. Astfel, crescătorii de animale au făcut o adresă către noul ministru al agriculturii, Adrian Oros, iar președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, Dumitru Grigorean, a trimis propunerile din teren pentru ministrul agriculturii.


Creșterea bovinelor din rase specializate pentru producția de carne s-a dezvoltat în ultimii ani în România, în primul rând ca răspuns la problemele de pe piața laptelui, dar și ca o adaptare a fermierilor autohtoni la cerințele pieții europene. Dacă ținem cont de condițiile pedoclimatice, suprafața de pășuni a României, de experiența și tradiția fermierilor români în creșterea animalelor, putem spune fără îndoială că sectorul de creștere a bovinelor pentru carne este sectorul cu cel mai mare potențial de dezvoltare dintre toate sectoarele agriculturii românești, se arată în prima parte a adresei depuse la minister de crescătorii de bovine.


”De aceea, considerăm că acest sector aflat la început de drum, are nevoie de o atenție deosebită din partea factorilor de decizie, în special din partea M.A.D.R. tocmai pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a efectivelor din aceste rase și a impune o evoluție pozitivă, atât din punct de vedere economic, cât și a realizării unui progres genetic. O abordare greșită din partea autorităților ar putea duce chiar la un declin, care ar afecta evoluția viitoare a sectorului pentru mulți ani de acum înainte. Ca urmare a analizei situației sectorului pe care îl reprezentăm din anul 2012 și în urma consultării cu fermierii din cadrul A.C.B.C.R., venim cu un set de propuneri administrative, financiare și legislative, propuneri de măsuri care se impun a fi luate cât mai urgent, mai ales că lipsa dialogului din ultimii 3 ani se regăsește în multitudinea de probleme cu care ne confruntăm”, continuă fermierii.

Crescătorii propun o serie de măsuri legislative, administrative și financiare, prin care să fie ajutați. Astfel, să se instituie un set de măsuri pe termen lung pentru sprijinirea crescătorilor de animale, astfel încât aceștia să fie avantajați la atribuire pășunilor, acccesarea sprijinului financiar pentru suprafețele de pășuni/fânețe și fondurilor care vor fi alocate în exercițiul financiar 2021 – 2027, pentru înființarea/modernizarea exploatațiilor zootehnice. Conform fermierilor, în acest moment, aceștia sunt dezavantajați de unele prevederi legislative și de contradicții între aceste prevederi, în legi diferite, fapt care duce la efecte negative și descurajarea crescătorilor.

În plus, se impune o analiză foarte serioasă a unor aspecte punctuale pe care le vor prezenta la prima întâlnire cu conducerea M.A.D.R., în special privind modul în care conducerea A.N.Z. a înțeles să-și îndeplinească atribuțiile de Autoritate Competentă în domeniul ameliorării animalelor. ”Pagubele provocate de animalele sălbatice (urși, lupi, mistreți) sunt tot mai mari, atacurile acestora din ce în ce mai dese și din păcate reacția autorităților, mai ales a M.A.D.R. a fost inexistentă. Am fost abandonați în această luptă inegală cu animalele sălbatice, numărul acestora fiind pur și simplu scăpat de sub control, atacurile asupra animalelor domestice și/sau asupra oamenilor având efecte foarte grave”, se mai arată în adresa crescătorilor de animale. Aceștia doresc reluarea programului de sprijin prin acordarea „Ajutorului de minimis” pentru achiziția de juninci, care este o măsură așteptată și solicitată de tot mai mulți fermieri. ”Rezultatele acestei măsuri au fost foarte bune dar, din păcate, întreruperea acestui program a fost o decizie greșită. Faptul că statul român nu a fost în stare să mențină această măsură dar în același timp statul vecin (Ungaria) a acordat sprijin pentru achiziția de juninci cetățenilor români ne face să avem serioase îndoieli în ceea ce privește capacitatea sau bunele intenții ale celor care ne conduc cu privire la proprii cetățeni”, mai spun fermierii.