„În acest an, seceta ne- a afectat culturile. Unde nu am irigat, din păcate, producțiile au fost foarte mici. Spre exemplu, la floarea soarelui vom recolta doar 1500 de kg/ ha în zonele neirigate.”, declară Costel Iancu – fermier Padea, Dolj

2113

Ziarul Agricol: Domnule Iancu, suntem în câmp, vedem că aveți sisteme de irigat montate. V-a afectat seceta?

Costel Iancu- fermier Padea, Dolj: „Aici, după cum vedeți, unde s-a irigat, floarea soarelui este foarte bine dezvoltată, semințele sunt pline, așteptăm o producție de peste 4 tone la hectar. În schimb, acolo unde nu am putut să irigăm, cu puțin noroc, dacă obținem doar 1500 de kg la hectar, cantintate insuficientă pentru a ne acoperi costurile de producție, neluând în calcul nici măcar un leu profit. Costurile de înființare ale culturilor noi sunt foarte mari. Mă refer în primul rând la costul îngrășămintelor: spre exemplu, azotatul de amoniu s-a scumpit cu peste 700%, energia electrică, motorina, toate la un loc înseamnă foarte mult.”

Ziarul Agricol: „Domnule Iancu, având în vedere că sunteți fermier cu ștate vechi spuneți-ne, făcând o comparație cu anul trecut, cum ați ieșit în acest an?

Costel Iancu- fermier Padea, Dolj: „Făcând o comparație cu anul trecut, vă pot spune că anul 2022 a fost unul dificil. Spre exemplu anul trecut în perioada asta irigam porumbul, din păcate anul acesta pentru că Dunărea a secat, noi nu mai putem iriga. Deci ne aștepăm la o producție diminuată și la porumbul neirigat. Din păcate, nici aceste sisteme performante de irigat nu ne pot salva, pentru că nu mai avem apă. Îmi aduc aminte că, atunci când eram copil, prin anii ‘80, pe Jiu începuse să se facă o regularizare a cursului, pentru a fi formate lacuri de acumulare pentru sistemele de irigații. Din păcate, aceste lucruri nu s-au finalizat, și nu putem beneficia de aceste lucrări. În timp ce în deșertul american s-a reușit obținerea de producții pentru că s-a reușit aducerea apei de la mii de kilometrii, noi, “grânarul Europei” am distrus tot sistemul de irigat. Există însă o variantă și în același timp o soluție foarte bună- panourile fotovoltaice. România ar trebui să investească în aceste sisteme. Spre exemplu, la noi în comună sunt destule terenuri neproductive. Aici ar trebui investit. Statul ar trebui să susțină financiar înființarea acestor parcuri fotovoltaice. Am produce energie ieftină, ar putea fi ajutați fermierii și nu numai, s-ar crea și locuri de muncă. Vorbesc în cunoștiință de cauză. Eu, spre exemplu, mi-am montat astfel de panouri, pentru că plăteam facturi mari la energia electrică. Acum nu numai că nu mai plătesc niciun leu, dar am început să produc și pentru alții. Mai mult decât atât, pentru că s-a scumpit mult și motorina, am cumpărat pentru salariați 4 mașini electrice produse în China. Au o automie de 200 de km și energia electrică este produsă de noi, alte costuri reduse și din acest punct de vedere. Sunt revoltat că nu se face nimic. Vă dați seama la iarnă când vom simți caloriferele inghetate ce se v-a întâmpla? Nici nu vreau să mă gândesc.”

Ziarul Agricol: Ce ne spuneți despre implicarea guvernanților în susținerea fermierilor?

Costel Iancu, fermier: „Păi în primul rând, Ministerul Agriculturii ar trebui să se implice. Spre exemplu, în 2016 când dl. Daea era ministrul Agriculturii și a hotărât să subvenționeze energia electrică și apa pentru irigații, ne-a ajutat enorm. Pentru noi cei cu sisteme de irigat, dar și pentru cei care și-au achiziționat ulterior aceste sisteme a fost ca o mana cereasca. A funcționat exact ca o poliță de asigurare pentru noi fermierii. Și acum credem că ne va ajuta, avem mare încredere în dumnealui. Statia de antigrindină înființată în mandatul trecut de dl. ministru ne-a fost de mare ajutor. Vorbeam cu fermierii din Constanța. Au mari probleme. N-au scos aproape nimic, au datorii la bănci, sunt disperați. Vine toamna și vin scadențele. Ar trebui ca guvernanții să se gândeascâ la un sprijin mimim pentru acești fermieri. Un minim de 2000 de lei/ ha pentru fermierii afectați de secetă. Dacă nu vor fi ajutați se vor afunda. Odată distrusă o exploatație cu greu o mai pui pe picioare. Fermierii care nu au fost afectați au câștigat, este adevărat, dar să stiți că banii câștigați i-au investit tot în agricultură. Și-au cumpărat utilaje performante, au investit în sisteme de irigat, au crescut producțiile, etc. Statul ar trebui să mai investească așa cum am spus și mă repet în parcuri de sisteme fotovoltaice. Vom câsțiga cu toții. Susțin regularizarea cursurilor de apă acolo unde se poate, făcute baraje, pentru a ne face rezerve de apă.”

Ziarul Agricol: Domnule Iancu, aveți o “voce unică” a investitorilor în agricultură?

Costel Iancu: „Din pâcate nu avem. Nici atunci când eram la Ligă și erau mii de fermieri, nu am reușit să facem nimic. Noi ziceam una, politicenii alta.”

Ziarul Agricol: Se vehiculează foarte des în mediul public, iminența unei crize alimentare. Va face față România unei astfel de crize?

Costel Iancu, fermier: „Da, eu cred că România ar putea face față. Cred că pentru noi ca și țară am putea produce. Dar nu acesta este scopul. Noi trebuie să exportăm milioane de tone. Ar aduce bunăstare țării și siguranța alimentară. Haideți să investim. Nu vrem ca în fiecare ani să stăm cu mâna la gard, să ne ajute statul. Dar statul trebuie să aibă o politică de dezvoltare a țării pe termen mediu și lung. Uitați-vă la țăriile din Europa, ce politici agrare au. Haideți să învățăm de la ei.”

Ziarul Agricol: Dacă trageți linie în acest an, cum credeți că ieșiți?

Costel Iancu: „Anumite culturi pe plus, altele pe minus. Problema se pune, ce ne așteaptă pe viitor. Ne apucă groaza la ce sume se vehiculează pentru înființarea culturilor noi. Spre exemplu pe mine pentru cele 800 de ha m-ar costa în jur de 4 milione de lei. Vă dați seama daca n-aș fi irigat ce m-ar fi așteptat? Din fericire pentru noi, vom reuși să continuăm ce am început cu mulți ani în urmă.”