În livada de la Ghidici-Dolj a început culesul cireșelor de iunie, din soiurile Kordia și Regina

3169

În livada de cireși de la Ghidici, județul Dolj, vizitatorii pot să își culeagă singuri cireșele, direct din pom, alegându-le pe acelea pe care vor să le ia acasă. „Sâmbătă și duminică avem ziua porților deschise în livada cu cireși. Toți cei care vor să-și cumpere cireșe direct de la sursă sunt așteptați în livadă.”

Cu aceste vorbe ne întâmpină inginerul Constantin Tache, primarul comunei Ghidici și proprietarul unei ferme de peste 18 ha de pomi fructiferi.
Ferma pomicolă din Ghidici, de acum vestită, ocupă o suprafaţă de 18 hectare, în sistem intensiv, din care 6 hectare sunt plantate cu cireşi din soiurile Kordia şi Regina, ajunse acum la maturitatea de recoltare. Plantaţia este modernă cu irigare şi fertilizare prin picurare. În aceste zile recoltatul cireşelor este în plină desfăşurare. Fructele mari de 10-12 grame, cu o formă alungită, grena la maturitatea deplină au un gust nemaipomenit. Ferma pomicolă de la Ghidici este una dintre cele mai moderne din zona noastră.

E vremea cireşelor, în marea livadă intensivă de la Ghidici, una dintre cele mai reuşite plantaţii pomicole. Trebăluiesc la cules zilnic peste 40 de persoane, oameni tineri, familiarizaţi, de acum, cu recoltatul cireșelor. Într-un fel se trudeşte cu spor, şi nimic nu poate fi mai remontant decât gustul dulce aromat al cireșelor de iunie din soiurile Kordia şi Regina, ajunse la maturitate deplină. E un paradis totul. Pe 6 hectare, din cuprinsul livezii, cireşii de la Ghidici, încărcaţi de rod sunt la ceasul la care cireșele n- au egal în savoare, care te vrăjesc, de cum le guşti, făcându-te dependent de ele, fructul sezonului.

„Anul acesta este unul foarte bun pentru cireșe și piersici. Avem fructe din plin. Am început culesul la cireșe. Ca și cantitate, culegem cam 12 t/ ha. În curând vom începe să producem și suc presat la rece de cireșe, dar și de piersici. Anul acesta spre deosebire de anul trecut piersicii au rod. Suntem bucuroși că avem producții bune. Vom accesa fonduri pentru a ne putea face un depozit frigorific și pentru a ne lua și plasă de protecție împotriva ciorilor și graurilor. Ne-au dat mari bătăi de cap anul acesta. Avem un sistem de îndepărtare gen salve de tun, dar nu este eficient pe deplin,” ne-a declarat inginerul Constantin Tache.