Povestea pâinii, la “Dolju-n bucate”

2560

Bucate oltenești tradiționale, ca pe vremea bunicii, au făcut deliciul tuturor celor care au trecut astăzi la Centrul Creației Populare din Craiova. A fost a V-a ediție a proiectului „Dolju-n bucate”, când mâncarea autentică a refăcut tabloul țăranului din zona Olteniei, cu mese îmbelșugate. Povestea de astăzi s-a concentrat in jurul pâinii și s-a făcut auzită cu sprijinul voluntarilor din localitățile Afumați, Calafat, Bârca, Urzicuța, din Asociația Macedonenilor din Romania, Asociația Vlahilor din Bulgaria, Căminul Cultural din Florentin din Bulgaria, dar și de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

„Dolju-n bucate” este un proiect iniţiat în anul 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară. Gospodine din tot județul au adus rețete vechi, așa cum au învățat de la străbuni. Evenimentul a fost construit în jurul pâinii, ca simbol la cele mai importante momente din viață. Spectatorii au putut să ia parte și la  frământarea pâinii, așa cum se făcea în satul tradițional de odinioară. 

Atracția evenimentului a fost demonstrația elevilor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. Pentru a face cunoscut profilul liceului, au făcut o prezentare ad-hoc despre cum se frământă pâinea.  Toate preparatele au încântat  papilele gustative ale participanților. Pâine în țest, pâine cu jumări sau turtițe cu foițe cu brânză sunt doar câteva dintre bunătățile pe care gospodinele le-au pregătit cu mare pricepere. 

Din 2014, de când proiectul „Dolju-n bucate“ a fost lansat, comunitatea locală a fost mereu prezentă. Evenimentul a organizat în colaborare cu localitățile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgița, Izvoare, Pielești, Grecești, Cernătești, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoești, Afumați, cu Forumul de Prietenie Româno – Macedonean și Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești, A.T.R.ECO, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.