Recoltatul pepenilor verzi de Dăbuleni, în toi: Redescoperă gustul copilăriei!

1696

Ne apropiem de finalul lunii iunie, prima lună de vară. Iar pe lângă piersici, caise și nectarine, fructe de sezon pe care mulți le consumă în această perioadă, au apărut pe tarabele piețelor și mult-așteptații pepeni de Dăbuleni.

Pepenii de Dăbuleni sunt renumiți în întreaga țară, dar renumele lor ascunde, la acest moment, ani de trudă, uneori fără o remunerație pe măsura muncii. Însă, fermierii din zonă au fost scoși de multe ori din necaz cu această cultură care de-a lungul timpului a evoluat datorită muncii asidue a cercetătorilor. Tehnologia a dus și producția, și calitatea pe alte trepte. Odată cu introducerea altoirii și a soiurilor din ce în ce mai performante, producțiile au crescut constant.

Cu cât se vinde kilogramul de lubeniță (pepene verde)

Pepenii de Dăbuleni sunt printre cei mai renumiți din țară și printre cei mai cumpărați de către români, mai ales de către cei care caută să regăsească gustul pepenilor „din copilărie”.

„Vremea călduroasă a făcut ca pepenii să se coacă mai devreme. Dar cu toate acestea, la noi prima recoltă a fost zilele trecute”, ne-a declarat Daria Dinu, fiica fermierului Viorel Dinu, cel care ne primește în fiecare an să-i filmăm și să-i gustăm lubenițele și pepenii galbeni. I-am găsit pe cei doi, tată și fiică, în en-gros-ul de pepeni din orașul Dăbuleni. Erau foarte prinși cu vânzarea primei producții de pepeni verzi și galbeni. Aceștia pleacă din en-gros cu prețul de 1,5-2 lei/kg și ajung la tarabă să fie vânduți cu 5 lei/kg.

Lesne de înțeles, cum pepenii s-au copt, pe câmpurile din Dolj e forfotă încă de la primele ore ale zilei. Producătorii din „patria lubeniței” adună pepenii pentru a-i scoate la vânzare. Livrează fructele proaspete în piețele din țară!

Daria ne invită în bostănărie.

„Anul acesta am cultivat 1 ha de pepeni verzi cu 2 soiuri, dar avem și pepeni galbeni, am experimentat un soi nou. Este foarte dulce și are miezul portocaliu. Pepenii sunt mereu irigați prin picurare, astfel nu ar da producții optime. Vom face cam 40 t/ha”, ne-a declarat Daria.

„Odată ce ai ajuns cu lubenița în piață, în trei zile dacă nu ai dat-o deja începe să se strice. Noi nu ne putem permite să o vindem la tarabă în piață, pentru că nu are cine munci acasă sau la câmp. Noi o vindem de aici, uneori pe preț de nimic”, ne-a declarat un producător din Dăbuleni.

Codița verde spune că fructul este recoltat cât mai recent, o codiță mai uscată înseamnă că fructul are câteva zile de recoltare. Alt criteriu de sortare e acea pată galbenă. Cu cât este o culoare mai spre portocaliu, asta înseamnă că fructul e la maturitate”, explică un cultivator de pepeni.

În Oltenia sunt cultivate mii de hectare de pepeni. După ce sunt culeși, ajung în piețele din marile orașe. Un kilogram de lubeniță este vândut pe câmp cu 1,5-2 lei, dar pe piață ajunge să coste 5 lei/kg. Cu toate astea, producătorii se tem că ar putea ieși pe minus la final de sezon.