Românie, glorie din cer. Ziua de 1 Decembrie petrecută în casa unor români adevărați: Familia Baronescu Marian și Fiorela

3191

Astăzi, de 1 Decembrie, famila Baronescu din localitatea Perișor-Dolj, a pregatit o masă tradițională cu bunătăți din ferma proprie. Iahnie de fasole, pâine caldă, sarmale, mămăliguță, pomana porcului, salată de vinete, zacuscă, murături, pește la cuptor, cozonac, celebrele prăjituri „râme”, tartă cu gem de prune, dulceață, sucuri naturale, dar și o țuică tare de 78 de grade cu care fermierul se mandrește. În case de oameni gospodari, găsești de toate.

Pe lângă mâncăruri bune, găsești și mult bun simț și respect față de semeni și față de istoria acestei țări. La familia Baronescu i-am găsit și pe prietenii acestora, printre ei și primarul comunei, Mariana Chipirlin, care a răspuns invitației familiei Baronescu de a sărbători Ziua Națională așa cum le stă bine unor români adevărați: „Pentru localitatea noastră, familia Baronescu este un brand. Ne-a dus numele comunei în toată țara și chiar în străinătate. Cine n-a auzit de legumele din ferma Baronescu de la Perișor sau de „Bunătățile din cămara Fiorelei”. Ne mândrim cu această familie. Mai mult decât atât, această comună a dat lumii pe Henri Coandă, unul dintre cei mai cunoscuți inventatori din lume”.

Fermierul Marian Baronescu ne spune clar și răspicat: „Noi, ca nație, avem o singură salvare: unitatea și implicarea în comunitate. Nu putem sta cu mâinile-n sân, trebuie să ne implicăm. Copiii noștri sunt rezultatul educației primite din familie și școală. Vrem un popor sănătos, trebuie să mâncăm sănătos, vrem un popor deștept, trebuie să investim în educație.”

Fiorela Baronescu pregătește mâncărurile tradiționale de 1 Decembrie împreună cu una din fiicele ei, dar și cu ajutoarele ei de nădejde, harnice și pricepute. „Tot ce vedeți aici este făcut din produsele din fermă: Bulion, sucuri de roșii, 4 tipuri de zacuscă, conserve de legume, murături, gogonele, gogoșari, castraveți murați, dulcețuri, compoturi, sucuri și nectar. Îmi place să gătesc, am câteva gospodine cu care lucrez, ne ajutăm între noi, îmi place ceea ce fac, pentru că iubesc pământul și roadele lui. Cand nu gătesc, fac pachete pentru cei în suferință.”

Astăzi, în ferma familiei Baronescu, a venit și binecunoscuta intrepretă de muzică populară-Rozica Petra. „Deși sunt de loc fiica a localității Călărași, nu puteam să refuz invitația la o asemenea familie de români și olteni adevărați. O să compun o melodie pentru acești oameni și acest loc. Ce, Românie frumoasă! Ce, Oltenie bogată! La mulți ani, române! Dulce Românie, Glorie din cer!”