Un fermier din Craiova vrea să dea lovitura cu rețete tradiționale de murături și coșul cu produsele proaspete pentru Crăciun

4198

Salata de conopidă în sos de muștar cu mărar verde sau salata de dovlecei murați cu ardei si arpagic sunt doar câteva dintre bunătățile cu care Marinela Vană din Craiova își întâmpină clienții în piața centrală din Craiova.

Producătorul de legume ne-a povestit cum pregătește murăturile și de unde i-a venit ideea să pregătească coșuri cu produse tradiționale în funcție de dorința fiecăruia. “Ca producători  de legume, am extins  oarecum orizontul și pentru că suntem atenți  la cerința consumatorului, am venit în sprijinul lui cu produsele procesate în mod tradițional. Lipsa timpului, lipsa experienței  tinerelor doamne ne-a îndemnat să  mergem pe acest drum! Zacuscă, murături, pastă de tomate sau ardei, salate, iutică și chiar varză murata  sunt doar câteva din produsele cu care ne mândrim. Folosim cele mai bune produse, păstrăm  cu sfintenie rețetele de demult, dar reușim să surprindem și cu produse rafinate, cum ar fi roșiile cherry coapte cu usturoi în ulei de măsline”, a menționat Marinela Vană, producător de legume din Dolj.

Marinela Vană este un legumicultor ce a dat lovitura cu roșiile cherry pe care le cultivă iarna. Pe lângă acestea, nu a încetat să depună eforturi pentru ca totul să fie ca la carte. Rețetele pentru pregătirea murăturilor sunt vechi, autentice și producătorul nu face rabat de la calitate. “Ne prinde dimineața sterilizând borcane, iar a doua zi o luăm de la capăt! Fiecare are roluri bine determinate, am învățat  de la stupii  tatălui, să fim harnici ca albinuțele. Nu vrem să dezamăgim oamenii care au deja încredere în noi. Dorința mea cea mai mare este aceea de a încuraja  populația să mănânce  sănătos, românește și să nu uite de tradiție! Produsele noastre au depășit  și granița în prag de sărbători! Rudele de aici le-au trimis prin produsele noastre apropiaților din străinătate un strop  din “magia Crăciunului „!”, a continuat Marinela Vană.

În materie de murături, tânăra fermier se mândrește cu o multitudine de rețete, mare parte păstrate din bătrâni. Fie că pregătește murături asortate cu gogonele, ardei, varză, conopidă, rondele de morcovi, țelină și usturoi în saramură dulce-acrișoară, cu boabe de muștar, piper, mărar uscat și sare sau pregătește gogoșari umpluți cu conopidă, ardei gras umplut cu varză, morcovi și țelină, Marinela pune suflet în orice rețetă. Specialitatea sa este salata de dovlecei murați cu ardei și arpagic și ne-a dezvăluit și nouă cum o prepară. “Tăiem rondelele de dovlecei și ardei, îi așezăm în straturi cu mărar verde și câțiva grăunți de arpagic. Se toarnă saramură fierbinte și se închide ermetic. Mai avem o altă salată cu legume prăjite și usturoi sterilizate la bain marin. Conține felii de vinete, dovlecei, ardei de toate tipurile colorați, toate așezate în straturi cu usturoi și pătrunjel verde”, a povestit tânăra fermier.

Pe lângă acestea, Marinela Vană mai pregătește și borcane vesele cu morcovi murați, castraveciori cornișon sau salată de conopidă în sos de muștar cu mărar verde. Satisfacțiile materiale sunt mai puține comparativ cu cele sufletești, atunci când primește aprecieri din partea oamenilor și când aceștia le recomandă produsele și altora. “La începutul „carierei”, când am devenit tânăr fermier cu acte în regulă, am avut o exploatație zootehnică. Am prins de atunci dragoste, dar și experiență în a îngriji animalele. Acum ne-am limitat doar la creșterea puilor. Anual creștem 200 pui din care o parte îi punem la dispoziția  clienților”, a continuat producătorul.

Având produsele proaspete la dispoziție, i-a venit ideea să realizeze un coș de Crăciun, în funcție de dorințele clientului. “Noi punem la dispoziție produsele, iar clientul îsi alege în functie și de bugetul fiecăruia. Noi ne am gândit la un borcan de murături, o zacuscă (vinete, ciuperci, fasole sau de țelină), un caltaboș, un cârnăcior, o sticlă cu vin sau pălincă, o sunculiță fiartă în zeamă de murături cu usturoi și boia. Sperăm să îi surprindem și să le facem sărbătorile frumoase”, a mai spus Marinela Vană.