„MARAMA”-cea mai recentă colecție de vinuri lansată de „Domeniul Coroanei” Segarcea în amintirea Reginei Maria, ambasadoarea tradiției române și a bunului gust
„Domeniul Coroanei” a lansat cea mai noua colecţie de vinuri intitulată „MARAMA”, colecție ce reuneşte şase vinuri nobile obținute cu grijă în cramele de la Segarcea şi care îi este dedicată Reginei Maria, ambasadoarea costumului popular românesc.
Prima lansare a avut loc la Castelul Bran, chiar în sufrageria reginei, apoi în Balcic- pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, în Palatul Reginei Maria, un loc atât de iubit de aceasta încât a decis ca după moartea sa inima să-i fie păstrată acolo. Ultima lansare a colecției a avut loc pe 24 iunie- de ziua iei, la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României).
Regina Maria- îndrăgostită de România, de portul tradițional şi de …. MARAMĂ
Regina Maria, recunoscută la nivel internațional drept una dintre cele mai elegante și originale prezențe feminine, pasionată de cultură și artă, s-a îndrăgostit de de tradițiile din România încă de la venirea ei în țară, în 1893. Regina s-a dedicat cu totul românilor şi a adus costumul popular la rang regal folosind materiale precum mătasea și firul de borangic şi purtându-l atât în țară, cât și peste hotare.
Regina Maria a devenit o ambasadoare a costumului popular românesc. În garderoba sa, printre ținutele sale scumpe, se regăsea şi costumul tradițional pe care obişnuia să-l poarte. Costumele suveranei erau adaptate stilului regal, fiind confecționate din mătase și cusute cu fir de aur sau argint. Și pentru că îi plăcea să fie originală, regina purta adesea marama înfășurată în jurul capului, precum un turban, cu o parte lungă lăsată pe spate.
„MARAMA” -o colecție vinuri nobile
În amintirea Casei Regale a României, soții Anghel au creat mai multe colecţii de vinuri, precum „Principesa Margareta”, „Minima Moralia” şi „Marama”- cea mai recentă dintre acestea şi care-i este dedicată Reginei Maria.
Colecţia de vinuri „MARAMA” este formată din şase vinuri nobile: „Fetească regală”, Fetească albă” „Tămâioasă românească”, „Tămâioasă roză”, „Fetească neagră roze” şi „Fetească neagră”.
„FETEASCĂ REGALĂ”- este un vin tânăr şi plin de prospeține, ce are o culoare galbena cu reflexe verzui, specifica acestui soi. Acesta este demn de a face parte din suita vinurilor autentic romanesti de o calitate exceptionala şi este cu siguranță cel mai deosebit vin din colectie. Feteasca regală este un vin cu prestanță şi rafinament menit să răsfețe papilele gustative ale tuturor iubitorilor de vinuri.
„FETEASCĂ ALBĂ”- proaspăt, delicat şi fragil, un vin cu arome intense de flori albe si salcam proaspat inflorit. Feteasca Alba este un soi plin de atitudine ce vine in intampinarea serilor calduroase de vara.
„TĂMÂIOASA ROMÂNEASCĂ”- un vin ce spune o poveste. La Segarcea, acest soi se cultiva de putina vreme. Varianta de vin sec s-a dovedit a fi incredibil de valoroasa. Aceasta oferă o reprezentare incredibila a pamantului oltenesc. Buchetul sau cuprinde trandafiri, fructe proaspete, flori albe, toate aceste arome complexe si bine stucturate conturand un gust puternic si proaspat cu o aciditate vivace, caracteristici perfecte pentru un vin ce spune o poveste.
„TĂMÂIOASĂ ROZĂ”- este un soi cu arome delicate de piersica bine coaptă, caise albe si fructe rosii de padure. Se potriveste oricarei perioade din an datorita caracterului sau mai degraba demi-sec decât demi-dulce.
„FETEASCĂ NEAGRĂ ROSE”- este un vin sec care îmbină tradiția acestui soi cu modernismul gusturilor actuale. Vin de o culoare desăvârșită roz-fresh are un gust prelung, proaspăt, perfect pentru serile de vară.
„FETEASCĂ NEAGRĂ”- vinul ce a avut un lung drum de strabatut in definirea expresiei proprii. Un soi răsfățat, a cărui gust și arome variază infinit în funcție de locul în care crește, momentul culesului sau timpul petrecut în butoi. Este cules exclusiv manual și tratat cu cea mai mare prețuire din momentul culesului, până la momentul în care este turnat în pahar. Feteasca Neagră de la Segarcea este chintesența zicalei “Pentru unele lucruri, merită să aștepți.”
Sticlele în care sunt îmbuteliate vinurile sunt îmbrăcate într-o etichetă albă pe care sunt brodate simbolurile tradiționale care se regăsesc pe marama pe care o purta cu atâta dragoste Regina Maria.
Terenurile de la Segarcea- un dar divin completat de multa munca, pasiune si daruire
Cornelia şi Mihai Anghel, proprietarii „Domeniului Coroanei” de la Segarcea, mărturisesc că, pentru ei, terenul pe care se întinde astăzi plantația reprezintă un dar divin. Nu au uitat nici măcar o clipă istoria acestor locuri şi, în ciuda faptului că au găsit totul în paragină, s-au străduit să le redea demnitatea pe care o aveau odinioară, reuşind să refacă toată construcția şi să înlocuiască via cu soiurile de struguri cultivate pe vremea Regelui Carol I!
Munca familiei Anghel a fost însă pe deplin răsplătită. Vinurile obținute la Segarcea au fost recunoscute pe plan internațional, obținând numeroase premii şi medalii, iar începând cu anul 2010 Majestatea Sa, Regele Mihai, a onorat „Domeniul Coroanei” cu medalii și cu titlul de ”Furnizor al Casei Regale a României”.