Nucul altoit se produce la Stațiunea de Cercetare Pomicolă din Vâlcea

4823

Sunt producții mari de nuci anul acesta în România, iar cultura nuciferă este în extindere. Am fost la Stațiunea de Cercetare de la Vâlcea pentru a discuta cu profesorul universitar doctor Ion Botu despre evoluția culturilor de nuc.

Pentru început, ne-a transmis că scopul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Vâlcea este de a asigura baza științifică, biologică și tehnologică, pentru a contribui la modernizarea pomiculturii românești. Dar și faptul că instituția de aici este printre singurele din țara care produce nuci altoiți, cu o producție și un rod mult mai bun. “ Noi și cei de la Iași suntem singurii din țară care producem nuc altoit, asta înseamnă ca intră mult mai repede pe rod, în 4-5 ani față de nucul obișnuit care produce după 10 ani. Cultura nucului este în extindere în toată țara, iar în județul Vâlcea avem suprafețe de culturi înființate de curând de peste 300 de hectare”, ne-a transmis Ion Botu, profesor universitar.

Așadar, în tot județul Vâlcea sunt aproximativ 300 de hectare de culturi, dintre care cele mai mult se găsesc în localitatea Zătreni, în jur de 40 de hectare, urmată de Milcoiu și Drăgășani, cu câte 10-15 hectare. Cei care își doresc afaceri cu nuci trebuie să se documenteze din timp și să știe ce fel de soi folosesc. La fel de important este și terenul pe care se vor face plantările, dar și tehnica de lucru. Specialiștii de la Stațiune vin cu sfaturi de folos: “ Distanțele de plantare pentru soiul Chandler, spre exemplu, sunt de 8 metri între rânduri și de circa 5 metri între pomi, mai ales dacă vor avea loc lucrări mecanizate de întreținere. Gropile trebuie făcute cu câteva săptămâni înainte de plantare și este bine să aibă cam 20 de cm adâncime, iar la plantare altoiul trebuie să rămână deasupra pământului”, a mai explicat specialistul.

Statiunea de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă din Vâlcea a creat în ultimii ani prin munca de cercetare nouă soiuri de pomi fructiferi, după studii și cercetare. Patru dintre acestea sunt soiuri noi de nuc, care au între 14 și 16 grame, spre deosebire de nucile de pe piață care au între 9-10 grame, soiuri competitive pe piața europeană, care se pot adapta foarte bine la clima din România.