Pepenii de Dăbuleni, gata să iasă din tuneluri

4009

În patria lubenițelor, Dăbuleni, cultivatorii sunt multumiți că celebrii pepeni au crescut frumos în tuneluri și că pot fi scoși la lumină și soare. Plantați acum o lună cu muncă multă, pepenii s-au dezvoltat și sunt gata să fie scoși din spațiile protejate.

În Dăbuleni, județul Dolj, aproape că nu mai există gospodărie fără pepeni. Solurile nisipoase sunt mană cerească pentru renumitul “dulce “ de Dăbuleni. Fie că sunt plantați în câmp sau în curte, sunt peste 1500 de hectare în toată localitatea. Familia Stoicea se ocupă de 30 de ani de cultivarea pepenilor de Dăbuleni. Fiica lor, Cristina, este ajutor de nădejde. Acum o lună, au plantat în câmp 15 hectare si le-au acoperit cu folie pentru a le proteja de frig. Tunelele nu sunt încălzite, dar după cum ne-a spus Cristina Stoicea, folosesc folie termică, care este mai groasă și asigură o limită a temperaturii de -3 grade. Pepenii sunt plante ce rezistă în câmp la această temperatură și dacă vremea îi ajută, zilele acestea vor scăpa definitiv de folie, pentru ca lumina naturală să îi coacă frumos.

Sunt răsaduri altoite, la care costurile sunt ridicate, dar și rezistența la boli este crescută, la fel și producția. După cum recunoaște Cristina Stoicea, anul trecut au avut la unii hibrizi producție de 110 tone/ha.

Dacă va fi o lună călduroasă, cultivatorii vor ieși mai devreme pe piață cu pepenii. Iar producția timpurie nu este singura veste bună pentru cei 2.000 de producători din Dăbuleni. Au primit deja şi primele cereri din străinătate. Încă de anul trecut, o firmă din Suedia era interesată de pepenii de Dăbuleni. În luna iunie, când se coc, pepenii de Dăbuleni se vând în piețele din București cu 3,5 lei kilogramul. Renumitul “dulce “ de pe nisipuri ajunge însă în toată țara !