Credite pentru tinerii agricultori

1948

Tineri fermieri, fiți pe fază! Uniunea Europeană a alocat 1 miliard de euro pentru a facilita accesul tinerilor agricultori la credite. Mai exact, Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au lansat un program comun pentru finanţarea de împrumuturi pentru tineri agricultori. 

După cum anunță executivul european, acest program, finanţat în totalitate de BEI, ar urma să fie completat de băncile participante în cadrul fiecărui stat membru, ceea ce ar putea majora suma totală disponibilă la 2 miliarde de euro.

Puţin mai mult de un sfert dintre cererile pentru credit depuse de tinerii agricultori din UE au fost respinse (27%), comparativ cu o rată de 9% pentru agricultori în general. 

Potrivit legislaţiei europene, un tânăr agricultor are mai puţin de 40 de ani. Această categorie reprezenta 11% din totalul celor 10,3 milioane de agricultori în 2016, potrivit cifrelor Eurostat, în timp ce 32% aveau peste 65 de ani.

Tinerii agricultori sunt cu precădere rari în Cipru (3,3%), în Portugalia (4,2%) şi în Marea Britanie (5,3%), dar sunt mai numeroşi în Austria (22,2%), Polonia (20,3%) şi Slovacia (19%). În Franţa, ei reprezintă 15,6% dintre agricultori. Iniţiativa comună va viza împrumuturi pe termen de 15 ani, la dobânzi „inferioare celor de pe piaţă”, după cum spun oficialii.