Miere mai scumpă anul acesta din cauza vremii

2978

Temperaturile capricioase din ultima vreme le dau bătăi de cap apicultorilor. Pentru că sunt variații mari, aceștia nu au putut să iasă în câmp cu stupii, pentru ca albinele să producă polen.

Am mers la stupina lui Aurel Stancu din comuna Drăghiceni, județul Olt. Din 2013 a clădit o afacere cu miere și are acum 170 de familii de albine. Aurel ne spune că a început această activitate în apicultură acum 6 ani, când a cumpărat 5 familii de albine, iar în prezent are 170. “Nici acum nu imi vine să cred că ne-am ambiționat să ajungem aici”, recunoaște apicultorul. Soția sa, Angela, muncește cot la cot și hrănește albinele cu zahăr ca să supraviețuiască.

Asta din cauza faptului că temperaturile scăzute din ultima perioadă nu le-a permis să scoată albinele în câmp. “Un lucru foarte prost la vremea din această primavară este că nu ne-a ajutat deloc, de 2 luni vremea este capricioasă, iar albinele nu au putut să valorifice cel mai important cules de intreținere. Vremea nu le-a lăsat pe albine să iasă la cules, fiind foarte frig. Iar în zonă au început să moară de foame dacă nu le ajutam”, a menționat apicultorul .

Așa se face că mierea din acest sezon ar putea avea prețuri și mai mari. Un kilogram de miere polifloră costă intre 20 și 27 de lei. Apicultorii au însă un of. “Producem miere, dar nu avem cum să o valorificăm, cu 8 lei kg la Apicola, este foarte greu, pentru că nu este piață de desfacere”, se plânge apicultorul.