Localitatea Isalnita recunoscuta pentru numarul mare de legumicultori! In serele lui Manuel Nicolae este primavara. De sarbatori vom avea trufandale pe masa

3704

Astazi am ajuns in comuna Isalnita din judetul Dolj, o localitate recunoscuta pentru harnicia oamenilor. Din tata-n fiu isi transmit dragostea pentru legumicultura si fata de pamant. De cate ori nu cautati in piete trufandalele de Isalnita?

Astazi am cunoscut o famile care de peste 30 de ani se ocupa cu legumicultura. Emanuel Nicolae fiul familiei Nicolae, are 38 de ani si spune ca la varsta de 18 ani a plecat de acasa. A ajuns in Portugalia si s-a angajat intr-un oras turistic ca spalator de vase.  Usor, usor a devenit ajutor de ospatar intr-un local de lux ce pregatea mancaruri pe baza de peste.

„Acolo am invatat portugheza ne spune Emanuel zambind. M-am intors in tara si cu ce castigasem acolo am inceput sa investesc in solarii. Peste 3000 de metri patrati cultivati cu ridichii, ceapa verde, usturoi verde, spanac, praz, marar, patrunjel, vintete, rosii si ardei. Pentru ca banii nu mi-ajungeau sa ma dezvolt am plecat in Anglia. Ce credeati ca faceam acolo impreuna cu sotia? Culegeam narcise…pana seara culegeam intre 15-20000 de fire de narcise, castigam 100 de lire pe zi. Ii innebuneam pe straini.

Romanii culegeau cu bulgarii, dar acestia culegeau doar de 30 lire sterline. Noi romanii suntem harnici si determinati. Aici am invatat engleza, continua Emanuel. Tot ce strangeam investeam in ferma din Isalnita. Eu nu m-am putut acomoda niciodata in strainatate, dar ma duceam sa fac rost de bani. Imi iubesc tara si iubesc pamantul. Imi place ce fac, desi muncim foarte mult. La inceput imi era rusine sa vand in piata, acum insa eu sunt primul din familie care vinde marfa. O vindem in Sibiu, dar si in alte orase. Sotia, mama, tata, toti muncim si vindem la piata. N-avem oameni sa ne ajute. Le oferi, masa, cazare, salariu si tot nu vor sa munceasca. Noi producem tone de legume pe an. Uitati aici am descarcat cateva tone de balegar, folosim ingrasamant natural, pentru a simiti gustul de produse romanesti.”


Familia lui Emanuel cu asta se ocupa de 30 de ani. Mama tanarului ne spune ca a vandut in toate pietele din tara. Acum a venit randul lui Emanuel, sa continue ce am facut noi. Noi il ajutam cu tot ce putem, stam si cu cei doi nepoti, dar si muncim in solarii si la camp.
Inca o poveste de succes presarata cu multa truda si sacrificii dar si cu bucuria de a face ce-ti place in tara ta. Locuitorii din Isalnita sunt harnici, decenti, casele construite sau reamenajate in aceasta localitate sunt elegante, facute cu bun gust, asa cum sunt si isalnitenii.