Cormorani sau lebede grațioase, dar și alte câteva sute de specii de păsări ! Asta descoperă cei care fac o plimbare pe lacul de la Ipotești din Olt. Aici este raiul pescarilor, dar și al păsărilor migratoare ce fac spectacol pe luciul de apă. Sunt specii rare, protejate de natura, iar pe o suprafața de peste 53.000 de hectare este declarată arie naturală protejata.
Tot aici a fost descoperită o nouă specie de pasari în fauna României: cufundarul cu cioc alb. Specia artică a fost descoperită de specialiștii Societății Ornitologice Române anul trecut și este o raritate pentru Oltenia! Cufundarul cu cioc alb este o specie de pasăre acvatică ce cuibărește în Rusia arctică, Alaska și Canada, dar ajunge și pe coastele estice ale Asiei, în Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord și China.
Una dintre cele mai relaxante activități pe lacul de la Ipotești, pe lângă pescuit, este Bird-watchingul sau urmărirea păsărilor cu binoclul. Cosmin Nicolescu este ghid al zonei, iubește locurile natale și nu contenește să le promoveze pe pagina sa special creată, “Ipotești-Olt” sau ori de câte ori are ocazia. Peisaje cu apusul sau cu lacul iarna au strâns mii de vizualizări.
În aceasta perioadă se pot observa pasari ce nu au plecat încă spre zonele de cuibărit, cum este scoicarul, o frumusețe grațioasă ce rar se lasă fotografiata. În plus, mii de lișițe fac o gălăgie asurzitoare, acompaniate de cormorani și picioroangi răsfățați cu scoici sau peste!
La Ipotești, au fost inventariate peste 200 de specii de pasari, aria făcând parte din Situl Natura 2000, protejat de natura !