Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului a avut loc în cadrul Festivalului „Toamna Băileșteană”

2069

Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului a avut loc anul acesta la Băilești, orașul lui Nea Mărin, în cadrul manifestărilor prilejuite de Festivalul „Toamnă Băileșteană”

Vineri, 22 Oct. 2021, a avut loc, în cadrul Festivalului „Toamna Băileșteană“, concursul: „Cel mai bun Zaibăr de Băileşti” si cele mai bune „Preparate din praz“. Acesta s-a desfășurat pe Esplanada Casei de Cultură “Amza Pellea”.

Totodată, a avut loc și o expoziție de artă populară, realizată de Clubul Pensionarilor Băilești.

La Concursul de Gastronomie “Prazul în bucate“, locul întâi a fost câștigat de Liceul “Mihai Viteazul“, coordonator fiind prof. Elena Jianu și Șc. gimnazială nr.3, coordonator Radu Liliana.

Așadar, în Băileşti a fost veselie mare. La Festivalul „Toamnă Băileșteană”, Zaibărul şi Prazul la loc de cinste.

Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu: plăcintă cu praz, raci la cuptor, mâncare de praz, pâine în ţest, sarmale cu praz, şunculiţă ţărănească şi evident praz şi mult zaibăr.

Vinul a curs în pahare pe săturate, toată ziua, iar cel mai bun soi a fost premiat. Zaibărul a fost făcut celebru de actorul Amza Pellea, în filmele şi scenetele sale. În Oltenia lu’ nea Mărin, prazul este și el foarte iubit!

De ce mănâncă oltenii praz? Cât este de sănătos și ce boli combate?

Când mi se face dor de o mâncare scăzută sau de o ciorbă de praz, mai cumpăr din piață sau supermarket câte o legătură de praz sau la kilogram câteva fire.

Prazul este mai dulce decât ceapa, dar cu proprietăți curative oarecum similare. În țara noastră, el este cultivat în cantităţi mai mari în zona Olteniei, unde e văzut ca un fel de „emblemă“. Puţini ştiu însă că prazul este o excelentă sursă de antioxidanţi şi un remediu naturist eficace pentru bolile cardiovasculare.

De asemenea, scade colesterolul prin antioxidanţii, prin sulful şi alicina pe care le conţine, este antiparazitar şi are şi un efect antimicrobian similar cu cel al usturoiului şi cepei. Ajută la scăderea tensiunii arteriale prin stimularea sintezei de oxid ventric, o substanţă vaso-dilatatoare.

Prazul mai este şi un diuretic puternic, antiedematos şi reglator al tensiunii arteriale, fiind, totodată, şi un remediu redutabil în combaterea insuficienţei renale cronice. Prazul conţine, între altele, vitaminele A, B, C, E, K, minerale – potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, kamferol, fibre alimentare, polifenoli ş.a. Antioxidanţii şi compuşii cu sulf din praz au efect antiinflamator, aducând un beneficiu în cazul bolilor precum: poliartrită, alergii, obezitate, cancer de colon, ateroscleroza, diabet zaharat.

Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului:

Pe perioada desfășurării evenimentelor, au avut loc expoziții cu vânzare de produse meșteșugărești, legume, fructe, produse tradiționale, produse apicole preponderent din zona noastră, Oltenia, pe lângă zaibăr, vin, țuică, pastramă, cașcaval, miere și mult praz proaspăt din grădină.

Zaibărul dă roade cam la trei ani după ce a fost plantat. Preţul pentru un litru de zăibărel nu este foarte piperat: aproximativ 10 lei. Diferenţa este dată de acurateţe. Şi dacă vrei să-l cumperi, trebuie să ştii că, odată cu timpul, zaibărul devine mai bun. Îl găseşti însă numai acasă la gospodari.

Crama Bărbulescu

Via are 125 de ani vechime – este plantată de străbunicul lui Bebe Bărbulescu. El e inginer agronom și pasionat de vin. Puteți să vizitați beciul – com. Moțăței, str Vasile Petre 32.

Pentru că a fost sărbătoarea licorii roşii, oltenii veniţi la petrecere au degustat soiurile de zaibăr cât a fost ziua de lungă. Cu toţii au lăudat vinul şi şi-au adus aminte şi de Nea Mărin. Băileştenii au aşteptat oaspeţii în patria lui nea Mărin cu bucate tradiţionale, udate cu zaibăr.

Astăzi, în cadrul Festivalului, a avut loc “Juvelnicul cu randuieli“  și o expoziție gastronomică cu produse din pește.