Tradiții de Paște în Oltenia

3563

De Paște, aproape că nu mai există masă fără ouă roșii, miel și cozonac. Fiecare zonă are tradiția sa, dar și rețete transmise din generații. În mod tradiţional, pregătindu-se pentru sărbătorile pascale, credincioşii ortodocşi jertfesc un miel ce simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o mulțime de preparate ce vor fi servite de întreaga familie, alături de ouă roşii şi cozonac! 

Spre exemplu, în sudul județului Dolj, cozonacii sunt de bază. Rețeta este cea pe care gospodinele au învățat-o de la bunici și la care robotesc o zi întreagă. E multă muncă pentru ca rotofeii cozonaci să prindă culoarea și aroma desăvârșită. Cozonac pufos, preparat după o rețetă  traditională, cozonac simplu sau cu nucă și cacao, cu stafide sau rahat, cozonac aromat din belșug cu vanilie si coajă de lămâie și portocală. Este genul acela de cozonac care crește de nu se mai opreste, care se rupe fâșii și se menține moale zile în șir fără să se usuce. Emilia Angheluț din Giurgița, județul Dolj  a pregătit cei mai rumeni cozonaci, de îți lasă gura apă! 

Dacă sunt gata cozonacii, mielul trebuie și el pregătit. La fel și drobul, făcut din măruntaie și acoperit cu prapure. În județul Mehedinți, în Isverna, mielul se prepară așa cum se făcea odinioară.  La proțap, ca pentru o masa boierească, in curtea casei sau gătit la cuptor. Rețeta pentru mielul la proțap este simplă, iar secretul este să fie uns din când în când cu mirodenii. Marian Balaci din Isverna se ocupă ca un maestru de mielul la proțap! 

Tot la proțap se face mielul și în Runcu, județul Gorj. O zonă splendidă la poalele munților unde tradiția este la ea acasă! Rețeta este asemănătoare, iar tot secretul stă în priceperea bucătarului!

 

La cuptor, e și mai simplu de făcut. După ce se tranșează carnea, se lasă la baiț cu vin, foi de dafin, usturoi și condimente. Cu cât mai mult stă, cu atât mai aromat iese. Când carnea s-a frăgezit de atâta odihnă, se dă la cuptor și se stropește din când în când cu sosul propriu. Se lasă să stea câteva ore bune, timp în care vă puteți apuca de drob. 

După ce măruntaiele mielului s-au fiert, se amestecă, după tradiția zonei, cu verdeţuri din belșug, ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuştean, dar și ouă, atât crude şi fierte, pâine înmuiată în apă sau lapte. Prapurul mielului este aşezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne. Drobul de miel se dă la cuptor și se servește mai apoi rece! 

Sâmbăta Paștelui este ziua când gospodinele muncesc și se asigură că totul este pregătit ca la carte. Ouăle roșii sunt gata din Vinerea Mare, mai rămâne doar ca masa să fie aranjată cu bucate! Echipa Ziarulagricol.ro vă dorește un Paște luminos, cu bucurie și liniște în suflete!