„Țesturile le producem in stilul tradițional, cu argilă roșie si bălegar de cal, respectand rețeta de la bunici. De la inceputul fabricării unui țest până când acesta poate fi utilizat dureaza minim o lună in functie de condițiile meteo, deoarece aceastea se usucă la soare”, ne-a declarat tânărul George Dumitru

3593

De unde a venit ideea cu producerea testurilor de paine?

Ideea de producere a testurile am avut-o intr-o zi din vara anului 2012 cand testul bunicii mele s-a spart si nu a mai avut altul confectionat. Atunci ea a apelat la doua vecine din sat care sa o ajute cu confectionarea lor, iar eu fiind in vacanta de vara le-am ajutat si am invat tot procesul tehnologic. Atunci mi-am dat seama ca in situatia noastra pot fi si alte persoane si am incercat sa identific cererea pentru acest produs, postand anunturi pe mai multe site-uri.

Nu cred ca este foarte simplu sa produci testuri traditionale, v-ati documentat inainte de a incepe sa le produceti ?

Efortul pentru confectionarea testurilor este unul destul mare. Materia prima se amesteca cu picioarele prin calcare – lucru care implica foarte mult efort fizic. Intervine apoi modelarea lor – unde este nevoie de putin talent, putina indemanare, nu oricine poate realiza testuri estetice. Din punct de vedere al docuemntarii totul am invatat de la bunica mea, care cunostea toate taienele producerii testurilor. Am mai imbunatatit mici aspecte, am standardinazat produsele pe diverse marimi, iar acum dupa aproape 10 ani de activitate ne bucuram ca inca avem energia sa ducem aceste produse mai departe.

Cine va ajuta sa le faceti ? Din ce le faceti? Si cat dureaza ca timp sa scoateti un test pe piata ?

Astazi productia o realizez impreuna cu consateanul meu din comunica Beuca, domnul Daniel Popa la un atelier pe care l-am dezvoltat pe terenul lui din Buftea. Cu Daniel ma completez reciproc in activitatile de productie si post-produtie.

Testurile le producem in stilul traditional, cu argila rosie si balegar de cal, respectand reteta de la bunici. De la inceputul fabricarii unui test pana cand acesta poate fi utilizat dureaza minim o luna, in functie de contitiile meteo, deoarece aceastea se usuca la soare. Daca vremea e ploioasa cum au fost de exemplu lunile mai si iunie din anul 2021, produsele se usuca foarte greu datorita umiditatii crescute.

Cum au reactionat primii dvs clienti, va mai amintiti?

Sigur ca-mi amintesc. N-ai cum sa uiti primele interactiuni si primele emotii. Printe primii clienti s-au numarat persoane care au batut multi km pana la noi, eram in vacanta de vara sib unica tocmai facuse paine calda, pe langa testul cumparat de la noi le-am dat sa si deguste painea si binenteles si paine “la pachet”. Imi aduc aminte ca au povestit mult cu bunica, era o atmosfera de nostalgie si prietenie, si am ramas cu o amintire placuta dupa aceste vizite.

In acelasi timp nu pot sa uit o persoana care a venit de la Sibiu fix in ziua de revelion, pe o vreme cu ninsori si viscol, sa cumpere un test. Imi amintesc ca fiind zi de sarbatoare ne-au adus ceva prajituri pentru bunica, si erau asa bucurosi ca au mai gasit un asemnea produs la acea vreme. Atunci mi-am dat seama cat de mult poate sa conteze acest produs. Asta m-a motivat sa continui productia si promovarea acestui produs. E superb sa vezi atata emotie in jurul unui produs.

Ati reusit sa faceti din test un produs de marketing?

Da, in primul rand pot spune ca am salvat acest produs de la disparitie, iar dupa ce l-am salvat de la disparitie am incercat sa-l fac cat mai cunoscut (in limita posibiltiatilor pe care le am). Acum dupa aproape 10 ani de activitate ma bucura sa vad ca ne cunoaste deja multa lume, ca se bucura sa ne sune dupa ce citesc despre noi, si cel mai important, ma bucura cand clientii ne trec pragul atelierului si stam la discutii si povesti despre mancarea sanatoasa gatita in jurul vetrei.

Ce categorii de clienti cumpara testurile?

As enumera 3 categorii de clienti:

  • Persoane fizice – care au trait cu testul in copilarie si vor sa-si prepare aceeleasi preparate gustoase, fiind nostalgici la gusturile copilarieri
  • Persoane fizice – care nu au gatit sau au mancat ceva pregatit la test pana acum dar sunt adeptii mancarii sanatoase si vad in test un produs care ii ajuta sa manance sanatos
  • Persoane juridice – restaurante, care le achizitioneaza pentru a pregati preparate la test si a le servi in interiorul propriului restaurant

Din ce materiale le produceti ?

Materialele din care le producem sunt cele care respecta reteta traditionala: argila rosie, balegar de cal si apa. Unele din ele din ce in ce mai greu de gasit in ziua de astazi mai ales in jurul Bucurestiului.

Cum va gasesc clientii ?

Clientii ne gasesc fie pe siteul www.TesturiPaine.com, fie pe pagina de facebook “Testuri pentru paine pe vatra” fie la telefon 0766.340.848, fie prin recomandarile prietenilor, fie pe la targuri si evenimente.

Care este costul unui test ?

Preturile actuale (incepand cu 01.01.2020) sunt de 150 de lei pentru produsul mic, 250 de lei pentru produsul mediu, si 350 de lei pentru produsul mare. Din pacate avand in vedere rata inflatiei care are o valoare destul de mare si este intr-o continua creste, faptul ca este un efort destul de mare pentru productia unui test, si timpul foarte limitat pentru confectionarea lor, este foarte probabil ca sa nu mai putem tine preturile atat de jos. Suntem de parere ca oamenii care ne apreciaza munca pentru acest produs pot oferi si cu cativa lei in plus pentru acest produs unic.

In perioada pandemiei au crescut sau au scazut vanzarile ?

Pot spune ca pandemia ne-a ajutat usor. In perioada pandemiei vanzarile noastre au crescut usor, cerere motivata si de faptul ca multe persoane au inceput sa lucreze de acasa si multi s-au retras in mediul rural, avand mai multa libertate. De aici si tendinta de a-si gati propria mancare si de a manca sanatos.

Are painea acelasi gust ca cea facuta in testul bunicilor ?

Pot spune ca gustul painii de acum este foarte asemanator cu painea facuta in testul bunicii, dar nu identic. Motivul este acela ca bunicii macinau propriul graul ma moara din sat si obtineau o faina de o calitate superioara, faina care din pacate nu o gasim acum “la raft”. Chiar daca gustul nu este 100% identic cu cel de odinioara, painea la test din ziua de astazi nu poate fi comparata niciodata cu o paine din comert, gustul painii la test fiind unul unic, care nu poate fi redat de alte tipuri de cuptoare.