„Bucuria de a trai liber si a iubi cu patima” – vinurile Vardo, Domeniul Coroanei Segarcea!

5116

Domeniul Coroanei Segarcea-un loc de poveste, cunoscut atât pentru istoria sa, cât şi pentru vinurile de o profunzime inconfundabilă, recunoscute şi premiate la numeroase concursuri internaționale. Inspirat de spiritul liber, bucuria de a trăi şi a iubi intens şi liber precum o făceau şi țiganii nomazi, Domeniul Coroanei Segarcea a creat colecția de vinuri „Vardo”, ce reuneşte patru arome diferite, ce simbolizează focul, pământul, aerul şi apa.

„Vardo” reprezintă simbolul libertății, al oamenilor ce cutreieră lumea, îmbinând limbi, tradiții şi obiceiuri diferite, un simbol al nomadului, care se află în rădăcinile fiecăruia dintre noi.

Ghidați doar după legile firii, țiganii liberi au reuşit să străbată lumea, împărtăşindu-le celor dispuşi să-i asculte, poveştile lor captivante şi dorința pentru libertate. În ciuda curajului de care au dat dovadă de-a lungul călătoriilor lor, aceştia au fost priviți de multe ori cu dispreț sau cu răutate. Domeniul Coroanei Segarcea şi-a dorit însă să-i omagieze pentru că şi-au pastrat meşteşugul, cântecele şi dansurile, dăruindu-se în permanență lumii pe care au străbătut-o, dedicându-le acestora o gamă de vinuri. Aşa a apărut Vardo- un amestec de simboluri.

 

Domeniul Coroanei Segarcea a căutat soiuri simbolice pentru obținerea vinurilor din colecția Vardo. În Portugalia au descoperit Touriga Nacional, apoi drumul i-a condus în Bordeaux, de unde s-au întors cu Cabernetul Franc. Au găsit Languedoc-ul și al său Marselan şi parcelele de Syrah de pe valea Rhône-ului. Iar acestor soiuri li s-a alăturat strugurele autohton, Feteasca Neagră.

Domeniul Coroanei Segarcea este un loc plin de istorie, aşa cum şi țiganii liberi sunt plini de poveşti din călătoriilor lor. La Segarcea, relația cu comunitățile țiganilor a fost păstrată de-a lungul timpului. Aceştia erau angajați fără discriminare în vremea monarhiei, copiii lor puteau primi educație gratuită, casă și o siguranță a vieții greu de dobândit în acele vremuri şi, cel mai important, au primit un refugiu în timpul celui de-al doilea război mondial.

 

Şi pentru că viața nomazilor se află în permanență sub semnul elementelor, apă, pământ, aer și foc, Vardo a reunit toate aceste elelemente sub nume de poveste: Picătura Vieții, Puterea Voinței, Adierea Vântului și Patima Serii.

Vardo reprezintă intensitatea trăirilor, fericirea de a fi în viață şi de a te simți liber ca un țigan nomad. Vardo este o invitație la trăirea sentumentului de libertate deplină, devenind unul cu cele patru elemente ce definesc viața: apa, aerul, pământul şi focul.

Gustând aceste vinuri vei putea trăi „Patima Serii”, izvorâtă din focul viu în jurul căruia ţiganii îşi deapănă poveştile, cântă şi dansează cu frenezie. Vei avea ocazia să sorbi din „Picătura Vieţii”, să stăpâneşti „Puterea Voinţei” şi să simți notele lăsate de „Adierea Vântului”.

 

„Patima Serii” se naşte din focul de seară la care se încălzesc şi cântă ţiganii. Acesta le luminează calea şi le încălzeşte spiritul, păstrându-le vie pasiunea şi dragostea pentru viață şi dans.

Patima Serii

„Patima serii” este un vin roşu, sec, obținut din soiul de struguri Fetească neagră, ce se întinde pe o suprafață de 13 hectare. Strugurii sunt culeşi manual, desciorchinați şi ținuți la macerare, timp de aproape 2 saptamani. Vinul se maturează în butoaie de stejar francez, între 8 luni şi un an. Strugurii de Feteasca neagră reuşesc să copieze cu exactitate trăsăturile locului în care cresc, oferind de fiecare dată o aromă specifică locului în care au fost cultivați. Este un vin definit printr-o complexitate aromatică, plin de prospețime şi echilibrul unor note închise şi explozive de fruct.

„Picătura Vieţii” reprezintă limpezimea apei ce satură setea țiganului nomad, puritatea ploii care cade peste trupurile obosite de atâta drum şi fluiditatea cu care poveştile lor au trecut prin timp. Este picătura ce scaldă sufletul tuturor iubitorilor de frumos.

„Picătura vieții” este un vin roşu, sec, obținut din varietatea de struguri Touriga Nacional. Domeniul Coroanei deține o plantație de 10 hectare, de pe care strugurii sunt culeşi manual, desciorchinați şi ținuți doua saptamani la macerare. Vinul se maturează în butoaie de stejar francez şi american între 8 luni şi un an. Se obține astfel un produs de o calitate ridicată, remarcându-se prin complexitatea sa prin grupele şi etajele de arome ce se succed amețitor. Are o structură puternică ce îmbină armonios notele de lemn cu cele de fruct.

„Puterea Voinţei” îşi are rădăcinile în pământul roditor spre care ţiganii păşesc toată viaţa. Pe care dansează. Pe care dorm. Pe care călătoresc. Puterea Voinţei are ardoarea unei poveşti frumoase care dăinuie veşnic.

„Puterea Voinţei” este un vin roşu, sec, obținut dintr-un cupaj de Cabernet Franc ce se întinde pe 7 hectrae şi Marselan, ce ocupă 10 hectare. Strugurii sunt culeşi manual, desciorchinați şi ținuți timp de doua saptamani la macerare. Vinul se maturează în butoaie de stejar francez şi american între 8 si 12 luni.

Vinul obținut reprezintă fuziunea perfectă între două soiuri franceze, ce provin din zone diferite, îmbinând astfel istorii şi tradiții. Vinul se remarcă prin spectrul aromat, având un gust intens ce naşte senzații dulci.

„Adierea Vântului” este prospețimea aerului respirat la trecerea prin viață, mângâierea naturii şi sentimentul libertăţii în stare pură.

„Adierea Vântului” este un vin roşu, sec, obținut fin varietatea de struguri Syrah ce se întinde pe o suprafață de 8 hectare. Strugurii sunt culeşi manual şi are loc o macerare carbonică cu struguri nedesciorchinați. Vinul este apoi maturat în butoaie de stejar francez şi american, pe o perioadă de până la un an.

Acest strugure surprinde prin capacitatea de a produce atât vinuri tinere, cât şi vinuri grele, complexe din punct de vedere aromatic şi foarte expresive. Cu fiecare degustare, vinul explodează în zeci de arome dulci ce încântă orice papilă gustativă.