Au fost trase primele rachete antigrindină în Dolj

4019

Codul roșu de grindină de aseară din Dolj a alertat autoritățile. Norii negri veneau peste sate și amenințau să distrugă toate culturile. Așadar, s-a luat decizia de a-i împrăștia cu ajutorul rachetelor. Centrul de comandă de la Drăgășani a dirijat toată acțiunea și 17 rachete au fost trase spre cer numai în localitatea Vârvoru. Am stat de vorbă cu primarul de aici, care ne-a povestit cum s-a desfășurat toată operațiunea: “ În momentul în care a fost anunțat codul roșu, toată lumea intrase în panică. A fost spectaculos și pentru noi să vedem cum rachetele plecau spre cer, când s-a dat comanda de tragere. A fost pentru prima dată când sistemul antigrindină a fost pus în funcțiune aici la noi și a protejat culturile, vorbim de peste 7000 de hectare de terenuri”, a menționat Nicu Tabacu, primarul din Vârvoru. 

Toată operațiunea a fost dirijată  de centrul de comandă de la Drăgășani, iar cei nouă angajați din comuna Vârvoru au acționat după coordonatele primite. Când s-a dat semnalul, 17 rachete au străpuns cerul și au împrăștiat furtuna și grindina. Sistemul este legat de cel din Radovan și Drănic, localități din Dolj care au activat și ele scutul.

În anul 2018, sistemul național antigrindină  a beneficiat de alocări financiare de peste 90 milioane lei, de 4,5 ori mai mult decât în anul 2017. Astfel, rachetele antigrindină reprezintă cea mai eficientă modalitate de a preveni formarea grindinii, acționând direct la nivelul norilor, cu o rată de succes de aproape 80 – 90%. O astfel de rachetă nu este altceva decât un generator de unde de șoc, care trimite un amestec exploziv către nori și care întrerupe procesul de formare a grindinii.

Și la Cerăt, primarul localității a anunțat pe pagina sa de socializare că sistemul antigrindină a fost pus în funcțiune. 24 de rachete au fost trase aici pentru dispersarea norilor și pentru a evita un dezastru în agricultură. Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, punctele de lansare a rachetelor antigrindină au crescut față de anii trecuți. Dacă în 2017 existau doar 34 de astfel de sisteme, în 2018 numărul lor aproape s-a dublat, ajungând la 60. Aceste puncte de lansare protejează o suprafață de aproximativ 870.000 hectare de teren agricol. Sistemele antigrindină protejează culturile agricole din județele Dolj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Mehedinți, Iași și Timiș. 

Sursa foto: Facebook Tania Levcenco

Sursa video 1: Marian Sârbu

Sursa video 2: Tania Levcenco