Ionela și Florin Afrem, o famile de fermieri tineri și ambițioși care și-au investit câștigurile obținute după 15 ani de munca în Italia, în sere de flori

3249

Echipa noastră a ajuns în serele de flori ale familiei Afrem Ionela și Florin din localitatea Perișor, Dolj. Cei doi tineri s-au cunoscut în Italia în urmă cu 15 ani, și-au întemeiat o familie acolo, au două fetițe minunate, dar dorul de casă nu le-a dat pace. Cu banii câstigați de Florin în construcții și de către Ionela într-o pizzerie au venit în România și s-au hotărât să-i investeascâ în sere de flori. Cei doi muncesc de dimineață până târziu în noapte, dar au declarat că deși nu câștigă foarte mulți bani din sere, nu se vor mai întoarce în Italia.
Pe acești tineri harnici și ambițioși nu ne rămâne decât să-i asigurăm de tot respectul nostru și să-i susținem.

Când am intrat pe poarta familiei Afrem din localitate Perișor, Dolj m-a întâmpinat Florin. Tânărul fermier tocmai ce terminase de făcut o alee pentru a putea intra cu mașinile de flori în curte. „Ne cerem scuze că suntem așa îmbrăcați, dar noi muncim de dimineata până seara, nu prea avem timp de noi. Soția mea este în sere cu fetițele si eu muncesc în curte” își începe Florin povestea. Am muncit 15 ani în Italia, eu în construcții, Ionela ca pizzar. Avem două fetițe care s-au născut acolo, dar am hotărât să ne întoarcem în România. Când am venit aici, era pustiu. Am început să animăm curtea. Am plantat o vie, am cumpărat câteva găini, și ne-am hotărât să facem o seră de flori. Era o dorința mare a Ionelei să facă asta. Ea s-a documentat, a citit, a intrebat în stânga și-n dreapta și nu s-a lăsat pânâ nu a reușit. Muncește foarte mult, nici nu știu de unde are atâta putere: și-n casă, și cu fetițele, și-n sere, și-n ferma de animale, și la piață cu flori și răsaduri. Pe noi nu ne ajută nimeni. Eu nu mai am pe nimeni aici: nici mamă, nici tată, nici frate. Noi ne avem unul pe altul, atât. Bucuria noastră cea mai mare- fetițele și tot ce-am realizat împreună.”

În sere, Ionela împreuna cu Federica și Erica, mutau florile. Ionela are 35 de ani, este jovială, vorbește calm, nu se plânge de muncă, ne povestește cu zâmbetul pe buze cât de mult iubește florile. „Nu știam nimic despre serele de flori, dar m-am documentat. Am citit foarte mult, fac încercări, mai dau și greș. Pot spune că nu sunt câștiguri foarte mari, dar avem satisfacția lucrului făcut de familia noastra. Acum ne pregătim să scoatem în piață: petunii, mușcate, gazanii, panseluțe, năsturei, etc. Avem și răsaduri, la comandă. Ajungem în piețele din: Băilești, Segarcea, Poiana Mare, etc. De 8 Martie am avut vânzări bune. Putea să fie și mai bune, dar să nu ne plângem. În curte avem găini, curcani, bibilici, rațe, porumbei, iepurasi, etc. Acum așteptăm să scoatem primii puișori, pe care-i vindem. Aici nu este timp de răgaz. Nu avem pauză niciodată. Îmi pare rău că nu pot sta mai mult cu fetițele. Ele s-au născut în Italia, s-au adaptat mai greu în România. Mă ajută la grădinărit, după ce-și fac temele.”

Cei doi tineri Ionela și Florin ne povestesc cât de mult muncesc, dar și cât de mult se susțin unul pe celălalt. Nu te mai saturi să-i asculți. Povestea celor doi, este povestea multor tineri care au plecat să-și facă un rost peste hotare, dar s-au întors să investească tot în România. Merită tot respectul și prețuirea noastră. De ce? Simplu! Nu se plâng, nu cer, nu așteptă de la conducători- NIMIC, pentru că știu că nu primesc. Pentru cei care doresc să-și înfrumesțeze grădinile cu flori din serele de la Perisor o pot face sunând la telefon: 0771 103 835

Susținem, fermierii locali!