Am ajuns astăzi în solarul Patriciei Maria din Craiova, tânăr fermier ce își dedică marea majoritate a timpului agriculturii. Pentru ca să iasă pe piață cu primele ridichii, usturoi și ceapă verde, nu e timp de stat nici iarna, așa că munca în solar a început chiar din decembrie.
Primele culturi de anul acesta care ocupă o suprafață de 1000 mp, în spațiu protejat, sunt cele de ridichii de lună, usturoi și ceapă . “Am început semănatul la ridichiile de lună pe data de 10.12.2019, acestea ocupă jumătate din suprafața cultivată. Ca tehnologie de cultivare necesită următoarele aspecte: semănatul se face în rânduri, la distanță de 10 cm, adâncimea de semănat este de 0,5-1 cm, iar cantitatea de semănat este de 10000g/h. Din punct de vedere al cerințelot față de factorii de mediu, ridichiile sunt plante rezistente la frig, temperatura minimă de germinare fiind 2-3 grade Celsius, iar temperatura optimă în perioada de vegetație este de aproximativ 15 grade Celsius. Dar suporta si temperaturi de -2 până la -6 grade dacă plantele sunt călite. Necesarul de apă al ridichiilor este destul de ridicat, trebuie aplicate lucrări de îngrijire și de irigare a culturi”, a menționat Patricia Maria, legumicultor.
Chiar dacă are o vârsta fragedă, la cei 22 de ani are deja experiență în legumicultură și poate să dea sfaturi în domeniu. Cea de a două jumătate din suprafața cultivată este ocupată de usturoi și ceapa. Primele fire au început să iasă deja din pământ. “Cultura de ceapă din arpagic are o perioadă de vegetație de 110-130 de zile și prezintă următoarele caracteristici la plantare: distanța între rânduri să fie de 25 cm, iar între plante pe rând 6-8 cm, cantitatea de material semicer este cuprinsă între 800-1300kg/ha. Cerințele față de factorii de vegetație sunt: temperatura minimă de încolțire este de 3-4 grade Celsius, cerințe ridicate față de umiditate, de asemenea și față de lumină.
Cultura de usturoi se înființează prin plantatea bulbilor. La aspectul tehnologic de cultivare: distanțele sunt asemănatoare cu cele ale cepei. Usturoiul este o plantă rezistentă la frig, bulbii încep să vegeteze la o temperatură de 4 grade Celsius. În schimb are nevoie de expunere suficientă la lumină pe parcursul zilei. Iar cerințele față de umiditate sunt moderate, trebuie evitat excesul acesteia”, a mai adăugat tânărul fermier.
Patricia Maria a avut anul trecut și o cultura de broccoli, când afară era zăpadă. Încă o dovadă că munca înnobilează pe om!