Zacuscă de pește la foc de lemne, rețetă din zona Gorjului

4775

Pentru că este duminică, vă propunem o rețetă numai bună de pregătit în zilele friguroase. Mariana Medrega din Târgu Jiu ne-a primit în gospodăria ei, unde totul este BIO, lucrat de mâinile sale. Rețeta de caras a inventat-o din dorința de a diversifica produsele sale, așa cum a inventat și dulceața de boabe de soc, pe care vă vom prezenta-o într-o altă ediție.

Rețeta de zacuscă de pește a făcut deja deliciul celor care au gustat-o și ne-a împărtășit-o și nouă. “Am făcut așa cum am m-a tăiat capul, toate produsele sunt din gospodăria mea, pește este tot pescuit, nu cumpărat. Pentru început, se curăță de solzi, se îndepărtează capul, aripioarele toate și coada. Se scot intestinele, se spală bine să nu rămână sânge sau negreală. Se taie peștele în 2 bucăți. Se pun la fiert într-o oala cu apă clocotită și se fierb 10 minute partea mai groasă, se scot bucățile după care se pun la fiert cele mai subțiri (burta)”, începe Mariana Medrega să ne povestească rețeta.

Totul este pregătit la foc de lemne, așa cum se făcea și odinioară. “Eu de rețeta asta nu am auzit nicăieri, am inventat-o eu și deja are mare succes. Mai departe, se pune într-un ceaun la foc de lemn o cană mai mică de ulei, se adaugă ceapa, pana devine galben auriu, se adaugă morcovul tăiat mărunt (nu dat pe răzătoare) ardeiul gras, proaspăt sau congelat.  Când legumele s-au înmuiat, se adaugă roșiile congelate sau în suc de roșii fără coaja și tăiate mai mari. Se adaugă pește din care ați scos oasele și se adaugă sare și apa în care a fiert peștele. Sarea, piperul și usturoiul se pune după gustul fiecăruia. Pentru că este pentru prima dată când o fac, nu am stabilit cantitățile. Data viitoare o să îmi notez și asta, am folosit cam 6-7 kilograme de pește necurățat, din care am scos cam 20 de borcane”, a continuat Mariana Medrega din Târgu-Jiu.

Se lasă totul la fiert, la foc domol 2-3 ore acoperit cu capac, dar amestecând din când în când sa nu se prindă . Se mai adaugă și apa ce a rămas și când este gata, se pune în borcane sterilizate scoase fierbinți din cuptor. Un ultim sfat este de folos! “Mai lăsați puțin borcanele să se răcească, nu turnați zacusca imediat, borcanele foarte fierbinți pot să se spargă la fel ca atunci când sunt reci și turnați fierbinte în ele. Capsați borcanele și le puneți undeva la o temperatură medie până a doua zi când le puneți la fiert într-o cratiță cu apă (prima sterilizare). Se lasă la fiert  aproximativ 40 minute de când încep să clocotească. Când a trecut timpul necesar, opriți focul și acoperiți vasul cu o pătură. A doua zi, completați apa în vas și le mai sterilizați încă o dată. Le acoperiți, iar în următoarea zi când s-au răcit le scoateți, le ștergeți și le așezați în cămară răcoroasă. Trebuie să precizez că toate produsele, mai puțin uleiul, sare și piper, peștele care a fost primit, sunt din grădinile mele”, a încheiat femeia.

Mariana Medrega ne-a mai spus că borcanele nu au rezistat prea mult în cămară, mare parte au ajuns în Italia și Franța, la rude și prieteni!