Laptele covăsit din Ciuperceni, în curând produs atestat tradițional

3614

Mai este foarte puțin până ce un alt produs tradițional va fi atestat ca atare. Rețeta laptelui covăsit din zona Ciuperceni este una tradițională, așa cum făcea bunica lui Eli Dinuț. Povestea acesteia v-am prezentat-o într-un material anterior, în campania “Omul sfințește locul”. Pentru că familia Dinuț se mândrește cu peste 120 de vite de rasă, era și normal ca laptele să fie valorificat. 

Așa se face că Eli Dinuț a învățat de la bunica ei cum se face laptele covăsit, cu maia de casă. Fără aditivi și fără conservanți, doar cu lapte din abundență și secretul din maia, iaurtul rezultat este un produs excelent ca gust și consistență, apreciat de toți cei din zonă. “Facem laptele covăsit așa cum am învățat de la bunica mea, rețeta este una tradițională, în care am pus mult suflet. Mai avem încă puțin, cam 40% până ce produsul nostru va fi atestat ca unul tradițional”, ne-a transmis Eli Dinuț. 

Deocamdată, laptele covăsit se face în cantități mici, cât pentru comenzile ce vin din zonă. Asta pentru că are valabilitate mică, datorită ingredientelor naturale folosite, fără aditivi. “ Momentan, suntem la stadiul de pregătire a locației de producere, de aceea nu putem vinde decât local. Produsele noastre sunt foarte apreciate în zonă și toți cei care cumpără spun că gustul este același cum făceau și bunicile noastre“, ne-a mai spus Eli Dinuț. 

Pentru a-și valorica produsele, Eli Dinuț folosește carnetul de producător, pentru bunătățile din lapte, brânză sau iaurt. În Ciupercenii Vechi, acolo unde familia are ferma de vite, sunt pășuni întinse unde animalele pasc în voie. Sunt hrănite doar cu furaje naturale, de aici și calitatea produselor rezultate, renumite în toată zona. Imediat ce va fi terminată locația de procesare, atestatul de produs tradițional va veni firesc. Familia se mândrește cu rezultatele muncii sale și de îndată ce recunoașterea pentru “laptele covăsit de Ciuperceni “ va veni, asta înseamnă succesul deplin !