Pâine coaptă pe vatră, după o rețetă de sute de ani

6708

O familie din Olt continuă o tradiție străveche și vinde pâine pe vatră, după o reţetă tradiţională, așa cum făceau și străbunii. Au un cuptor vechi de mai bine de jumătate de veac, cu pereți din cărămidă și scot o pâine aburindă, fără amelioratori sau alte adaosuri. 

Pâine coaptă pe vatră, franzele calde şi lipii făcute din reţetele de la bunica, toate coapte într-un cuptor autentic. Este afacerea unui tânăr din Olt, care a preluat brutăria veche a satului şi a reinventat pâinea de casă. A renunţat chiar la un loc de muncă în străinătate, ca să rămână aici și să dezvolte o afacere. 

Cătălin Iliescu are 28 de ani şi nu a vrut să plece din localitatea natală, Redea, județul Olt pentru a revitaliza o tradiție pentru care s-a și pregătit temeinic. A absolvit și Facultatea de Agricultură din București și s-a întors cu gândul ca brutăria satului să fie o afacere de succes. Pâinea autentică pe vatră se face acum în fosta brutăriei a CAP-ului, iar tânărul este dovada că multă muncă poate muta munții sau în cazul său, coace pâine de îți lasă gura apa. 

Tânarul povestește că este afacere de familie, păstrată la nivelul unei afaceri mici, locale, dar care are foarte mare succes! Când au preluat clădirea, au transformat-o, dar au păstrat cuptorul, pe care doar l-au recondiţionat. Este un cuptor vechi din vremea comuniştilor, dar care dă gustul autentic pâinii, întocmai ca cea făcută în casă. Se mândresc că au comenzi de pâini festive, cu mesaje specifice. Este momentul când pot fi creativi și pot face și altfel de pâini. Iar rețeta este una cât de poate de simplă, cu apa, făină și drojdie. Tot procesul durează în jur de o oră, iar pâinea este băgată în cuptorul autentic, cu o lopată de lemn. Procesul de coacere nu durează mai mult de 20 de minute, iar la finalul, gustul și mirosul este desăvârșit !