Opinci cu fonduri europene

3118

Exemplele frumoase  continuă! O tânără din Mehedinti duce mai departe tradiția opincilor de piele. Acum 5 ani a obținut un proiect cu fonduri europene pentru ca meșteșuguri demult uitate să fie duse mai departe. 

Confecționarea  în sine este o artă, dar Larisa Buzatu din Șișești, Mehedinți ne-a explicat întreg procedeul, așa cum făceau și bătrâni, din pielea de porc. Am găsit-o în timp ce înșira nojicile sau șireturile de la opinci, o muncă migăloasă, dar frumoasa . Cele mai multe opinci sunt pentru copii, cei care dansează in ansambluri populare, dar ajung și mici bijuterii oferite cadou. Așa se face că opincile din Șișești au ajuns chiar peste hotare, în Italia, Spania și Franța. 

De curând, a inițiat un proiect pentru ca meștesugul să fie dus mai departe și sa ajungă în școlile din Mehedinti. Inițiativa a prins la Inspectorul Școlar, așa că elevii pot învață de acum cum se confecționează opincile de piele. 

În atelierul din Mehedinți, încălțările viu-colorate prind viața cu multă muncă, iar Larisa se bucură că poate duce tradiția mai departe și că meșteșugul opincăritului nu se pierde.