Primele trei produse atestate tradițional din Dolj

4283

Produsele de mangaliţă de la Ferma lui Ghirţă au primit recunoaşterea mult aşteptată! Cârnaţii trandafir de Mangaliţă, pieptul oltenesc de Mangaliţă şi burticanul de Mangaliţă au primit atestatul de produs tradiţional! Reţeta de la care fermierul Dorin Ghiţă din Dăbuleni nu face rabat, prin care cârnaţii sunt tăiaţi la bardă, dar şi calitatea lor au făcut ca cele trei produse din carmangeria lui Ghirţă să primească aprecierile şi să fie atestate tradiţional.

Sunt de altfel primele atestate din Dolj, înmânate astăzi de directorul Direcţiei Agricole din Dolj celor care au dus tradiţia mai departe şi s-au preocupat să fie cunoscută calitatea produselor olteneşti. Dorin şi Gilbert Ghiţă, tată şi fiu, sunt din Dăbuleni şi deţin o fermă de porci din rasa Mangaliţă. Cele trei produse pe care aceştia le fabrică în propria carmangerie au gustul de altădată, savoare nemaiîntânită şi nu este de mirare că au fost apreciate. Recunoscuţi pentru carmangeria “La Ghirţă”, cei doi fermieri ne-au declarat că este o mare realizare primirea atestatelor. “Ne va ajuta foarte mult acest lucru, este practic cartea de identitate a produselor din Mangaliţă“, ne-au transmis cei doi. 

Fără demersurile juridice, obţinerea acestor atestate ar fi fost imposibilă. Casa de avocatură “Socoteanu şi asociaţii“ s-a implicat în această acţiune. Reputatul avocat Răzvan Socoteanu ne-a declarat că este o reuşită şi pentru casa de avocatură: “Suntem părtaşi la obţinerea certificatului de naştere pentru produsele tradiţionale, este o bucurie şi pentru noi să vedem că roadele muncii noastre sunt apreciate, participăm şi noi la punerea pe piaţă a produselor autohtone“, a transmis Răzvan Socoteanu.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole din Dolj au înmânat certificatele de atestare celor doi fermieri, promiţând ca în viitorul apropiat, alte produse din Dolj vor fi atestate ca produse tradiţionale. Laptele de vacă de la Ciuperceni, zacusca sau varza murată de la Giurgiţa sunt pe listă şi ele.  “Este un moment fericit şi pentru mine, după ce de la Ministerul Agriculturii a venit răspunsul la documentaţia deusă acum o săptămână. Sunt primele certificate de produse tradiţionale pe care Doljul le are în privinţa mâncării, vor urma şi altele, mă refer aici la lapte şi legume, Gilbert şi tatăl său sunt pionerii şi temerarii, iar produsele lor sunt acum certificate în pieţe“, a spus Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj. Totodată, acesta a mai transmis că : “A fost un demers greu, dar a meritat! Împreună cu echipa Direcţiei Agricole ne luptăm să promovăm produsele tradiţionale, sănătoase şi reprezentative penru Dolj. În curând, alţi fermieri vor primi aceste atestate şi vom deschide la Desa şi un centru de colectare a legumelor. Susţinem fermierii, le acordăm consultanţă şi îi ajutăm să obţină fonduri. Mulţumesc şi Ziarului Agricol pentru susţinerea fermierilor din Oltenia“, a mai completat acesta. 

Într-adevăr, echipa de la Ziarul agricol susţine fermierii şi produsele româneşti şi nu de puţine ori am adus în discuţie fermieri ce se luptă să promoveze tradiţiile. Dorin Vîrcan, Radu Cioroiu sau familia Dinuţ sunt câteva dintre exemple. Suntem mândri de fermierii noştri!