Pepenii româneşti au ajuns în piețe. Cultivatorii din Dăbuleni îi vând en gross cu prețul de 1 -1,5 lei /kg. Începând cu această săptămână, producătorii de pepeni din bazine legumicole consacrate, precum cele din Dolj, Brăila, Buzău, Ialomița și Giurgiu au început să livreze în piețe și magazine. Producţia de anul acesta nu este una foarte bună, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în această primăvară în Dăbuleni a bătut piatra și o parte din cultura de pepeni a fost compromisă, ne declară producătorii găsiți în en gross ul din Dăbuleni.
Mulți cultivatori au renunţat însă să mai planteze pe suprafețe mari, nemulţumiţi fiind de creșterea investițiilor, scăderea prețurilor sau concurența neloială a importatorilor care vând în marile lanțuri de magazine. „Cum să vinzi, dacă pe piață de mai bine de o lună se vând pepenii aduși din Grecia. Noi muncim, ne rupem oasele și vindem cu 1 leu kilogramul. Noi suntem producători. Am 5 ha plantate cu pepeni. Eu nu-mi permit să stau pe piață cu săptămânile. Samsarii îi vând pe piață cu 3-4 lei/kilogram, fără niciun efort. Ne-am săturat, nimeni nu sprijină producătorii locali, toți promit în campanii electorale și după stau sau dorm liniștiți pe salarii de sute de milione” ne declară Marian Darman arătându-ne mâinile crăpate și pielea arsă de soare.
În bostan la familia Dinu Viorel și Simona pepenii verzi sau lubenițele de Dăbuleni urmează să fie recoltate a doua oară. Producția de anul acesta va fi una bună deoarece în zona respectivă nu a căzut grindina. „Am avut noroc, nu prea ne-a afectat. Avem pepeni plantați pe o suprafață de 1,5 ha. Am recoltat doar pepenii de pe suprafață nisipoasă, în jur de 4 tone. Soiul Sorento încă nu s-a copt, urmează cam într-o săptămână să recoltăm. Acestea sunt plantante în 7-8 aprilie dar nu sunt un soi timpuriu. Estimăm că vom avea o producție de 40 de tone la ha pentru un soi și 60 de tone pentru soiul Sorento ,va fi o producție mai slabă ca-n anii trecuți, din cauza frigului. Noi nu ne ocupăm numai cu cultivatul lubenițelor, avem și pepeni galbeni, solarii cu roșii, plantăm și cartofi. Din păcate anul acesta am pierdut foarte mulți bani cu investiția în cultura de cartofi. Nu reușim să-i vindem nici cu 0,80 bani/kilogram, o să-i dam la porci. Ne dorim să primim ajutor sub forma de subvenții și la înființarea culturilor de pepeni, așa cum este ajutorul dat în programul Tomata” ne-a declarat Viorel Dinu-producător din Dăbuleni.