Afacere de succes cu dovleac placintar

5963

Cristian Cîțu are 28 de ani si se poate mandri cu faptul ca este unul dintre cei mai tineri agricultori. Tânărul a accesat un program european prin care a obtinut fonduri in valoare de 40.000 de euro, bani pe care i-a investit într-o plantație de dovleac plăcintar, ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 3 hectare.

Cristian Cîțu lucrează în cadrul Ministerului Apărării Naționale şi spune că, desi par diferite, ambele domenii necesita pasiune, dedicare şi foarte multa munca.

Este al treilea an în care, tânărul agricultor, cultivă dovleac plăcintar, iar afacerea sa merge din ce în ce mai bine. Pentru asta este însă nevoie de muncă. Acesta ne-a mărturisit ca lucrează pe plantatia de dovleac alături de muncitori.

„Muncim împreună. După ce sapăm terenul, îi dăm cu îngrășământ. După ce se sapă se poate intra cu tractorul sau motocultorul printre rânduri”, afirmă Cristian Cîțu

De unde i-a venit ideea?

„Am facut alegerea de a planta dovleac placintar inspirandu-ma din proiectele expuse de AFIR (Agenția pentru Finanțarea Proiectelor Rurale). Puteam să pun dovlecel, porumb zaharat sau mai multe tipuri de legume, însa am realizat un studiu de piata si am fost sigur ca dovleacul placintar se va vinde si asa a si fost.

Am reusit sa acopar investiția. Este însa destul de greu să te ocupi de toată această suprafață ds aproape 3 hectare. Dacă as fi plantat dovleac doar pe un singur hectar și aș fi forat un puț și m-as fi ocupat doar de acest sector, cred că aș fi scos cât pentru 3 hectare fiindca l-as fi udat mai des. Este foarte greu să îi uzi pe toți și să creasca în același timp” spune Cristian Chitu.

Se vinde sub 80 de bani kg

„Am vândut atât în piață cât și diferitelor firme cu profil specific. În general se scot între 10 și 20 de tone, în funcție de cum a fost anul. Dovleacul s-a vandut cu 60-80 de bani/kg  Sămânța costă însa destul de mult, undeva la 80 lei/1.000 de semințe. Depinde și ce tip de dovleac vrei. Este dovleacul Orange pe care l-am plantat eu acum, dovleacul Tudor, pe care l-am plantat anterior și am observat că la noi în Oltenia nu merge foarte bine deoarece trebuie să îl culegi în octombrie, iar atunci vrejul se usucă si nu îl mai alimentează, iar la mijloc rămâne crud și astfel, deși este mare, nu este bun de consum”, ne informeaza agricultorul

Banii au fosf investiti din fondurile europene

„În prima tranșă am primit 30.000 de euro,@ iar ulterior a mai primit 10.000 de euro. Terenul pe care am plantat este al meu, insa nu a fost asa de la inceput. O parte era al meu, iar o parte era arenda, insa ulterior l-am cumpărat pentru a mă putea dezvolta mai bine. Imi doresc să cumpăr și alte terenuri pentru ca voi continua să investesc si sa-mi dezvolt afacerea.”, afirma Cristian Cîțu

Cum se îmbină profesia de militar cu cea de agricultor?

„Nu conteaza atat de mult. Important este să îți placă sa muncești. La dovleci chiar este muncă și depinzi de vreme și de oameni pentru că nu poți lucra singur. Din păcate însă nu mai găsești oameni care sa munceasca terenul. De unul singur nu ai cum să sapi hectare întregi. Este foarte important ca terenul să fie curat si iarba taiata pentru că dovleacul se poate crește”, ne povesteste Cristian Cîțu

A crezut familia în acest proiect?

„Familia mea a crezut în mine însă nu aveau așteptări foarte mari deoarece nu am mai plantat niciodată dovleac. Acesta este al treilea an. Vreau să mă dezvolt și cu siguranță voi accesa fonduri europene pentru extinderea proiectului. Momentan randamentul nu este chiar atât de mare, însă dezvoltând si investind tot mai mult cred că va fi din ce în ce mai bine. Important este sa îți acoperi investiția și sa si un oarecare profit. Îi încurajez pe tinerii carora le place agricultura, munca si soarele să facă acceseze fonduri si sa-si inceapa propriile proiecte”, ne informeaza Cristian Cîțu.