Spectacolul naturii de pe lacul Bistreț, arie protejată

3933

Cine ajunge pe lacul Bistreț din Dolj, descoperă un adevărat paradis al păsărilor în lunca Dunării. Sunt sute de specii, protejate de natură care oferă un spectacol în fiecare zi. Cormoranul, pelicanul creț sau rața roșie sunt exemplare rare, pe care pasionații de ornitologie le pot admira în voie tot sezonul estival.

Lacul Bistreţ, aşezat în sudul judeţului Dolj, pe teritoriul comunelor Bistreţ şi Cârna și la aproape 5 kilometri distanţă de Dunăre, este un adevărat parafis al păsărilor. Poziţia sa geografică şi condiţiile de trai oferă lacului un rol de refugiu pentru păsări. Pe parcursul unui an, dar mai ales în perioada migraţiei de primăvară şi toamnă, lacul găzduieşte zeci de mii de exemplare de păsări. Pasionații le pot vedea pe o suprafață de aproape 2000 de hectare, luciul de apă este generos, iar în împrejurimi sunt condiții propice pentru cuibărit. Cele mai rar întâlnite sunt pelicanul creţ, barza neagră şi raţa roşie. Sunt două specii de pelicani care vizitează lacul, ambele specii care cuibăresc în Europa, pelicanul comun şi cel creţ, pelicanul creţ ce cuibăreşte în aria Sreberna de pe malul bulgăresc, rezervaţie ornitologică.

Lacul Bistreţ este considerată cea mai întinsă zonă umedă dintre Porţile de Fier şi zona de vărsare a râului Olt, de la Dunăre, practic cea mai semnificativă suprafaţă acvatică. Zona a primit statut de Arie de Protecţie Specială Avifaunistică în anul 2007, iar din anul 2012 i s-a conferit și statutul de sit Ramsar. Asta înseamnă că păsările de aici sunt protejate prin lege. Este una dintre cele mai importante arii de protecţie avifaunistice de pe cursul Dunării din teritoriul Olteniei. Ornitologii au identificat aici circa 140 de specii de păsări, fie că sunt păsări acvatice şi semiacvatice, dar şi de păsări terestre care îşi ia hrana din zona lacului. Ca specii acvatice au fost identificate circa 89-90 de specii, una dintre cele mai rare este rața roșie, dar și stârci, cum este stârcul de noapte, stârcul galben, stârcul purpuriu sau stârcul pitic.