”Familia Niculescu singura familie de sericicultori din Romania!”

4904

Cunoaştem povestea singurei familii din Vâlcea ce păstrează tradiţia creşterii viermilor de mătase, cei care produc firul preţios de borangic. Familia Niculescu din comuna Stoeneşti Vâlcea este cea care duce renumele firului de borangic peste hotare şi care se mândreşte să păstreze şi să dezvolte arta ţesutului tradiţional, un meşteşug vechi de când lumea.

Afacerea familiei Niculescu, singura familie de sericicultori din România, pleacă de la plantaţia de duzi, şi ajunge la creşterea viermilor de mătase, obţinerea borangicului şi se opreşte la produsul finit, fie el costum popular, maramă, ie, perdele, ştergare şi eşarfe din borangic. Cristina Niculescu şi soţul ei sunt singura familie care mai ţese borangic de la viermii de mătase din ferma proprie. Mari devoratori de frunze de dud, viermii de mătase sunt o afacere preţioasă, dar şi greu de păstrat.

În atelierul familiei din Vâlcea este un adevărat furnicar. Aici lucrează toată familia şi este nevoie în continuare de dezvoltare, dar forţa de muncă este o problemă. Cu greu se găsesc angajaţi care să îşi dorească să lucreze în domeniu. Firul de borangic se obţine cu multă muncă şi este mai apoi ţesut la războaiele vechi, unele de o jumătate de secol.

Familia Niculescu are o cultură de duzi suficient de mare pentru a crește intre 50 și 100 de grame de semințe de viermi de mătase. Iar producţia de mătase este la nivelul ultimilor ani, de aproximativ 100 kg/an. Pentru dezvoltarea afacerii, familia Niculescu este prezentă și în mediul online. Siteul borangic.ro poate fi accesat atât din țară, cât și din străinătate. Iar iile țesute la atelierul din Vâlcea au ajuns până în Statele Unite ale Americii.