Produsele oltenești, promovate la Palatul Parlamentului

2223

Producătorii din Oltenia şi-au prezentat cu mândrie produsele atestate tradiţional româneşti chiar la Palatul Parlamentului. Cioroiu Radu de la Giurgiţa cu a lui Cooperativa Steaua Olteniei, Dorin Vircan din Dăbuleni cu ferma lui Ghirta, dar şi Costel Dinut de la Eliana Cooperativa au participat timp de două ore şi jumătate la un eveniment ce promovează proodusele agroalimentare româneşti şi de calitate.


Fie că vorbim de pastramă sau cârnaţi de oaie de la Giurgiţa, pâine în ţest sau telemenea de capră, producătorul din Giurgiţa se mândreşte cu autenticitatea produselor sale. Pastrama de oaie se prepară după tradiţia locului din carne de oaie afumată la afumătoare cu rumeguş de fag, o reţetă din străbuni care a atras vizitatorii.

De asemenea, produsele tradiţionale de la ferma lui Ghirţă, ceafă, cotlet sau cârnaţi de mangaliţă, au făcut deliciul publicului. Cârnaţii de casă sunt produs atestat tradiţional, la fel ca toate celelalte. Sunt făcuţi la bardă, afumaţi cu rumeguş şi lăsaţi la zvântat.

De la Cooperativa Eliana Dev din Ciupercenii Vechi, apreciat a fost laptele covăsit, preparat în vase de lut şi fiert la o temperatură de 90 de grade Celsius. La fel şi brânza de Ciuperceni, când laptele crud nedregresat este închegat cu cheag natural. Reţeta peştelui afumat a fost şi ea pe placul celor ce au ajuns la Palatul Parlamentului. După ce este pescuit din Dunăre, peştele se aşează într-un vas de lemn care este umplut cu saramură timp de 10 ore.

Toate produsele tradiţionale olteneşti au făcut deliciul publicului şi sunt o mândrie a zonei noastre, din sudul Olteniei. Evenimentul a fost un excelent prilej pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti de calitate, produse atestate tradiţional româneşti.