Pământurile românești dau cele mai bune căpșuni. Vă prezentăm astăzi un exemplu de ambiție și muncă, cel al familiei Drăghici din Mârșani care a reușit să se întoarcă acasă din străinătate și să își clădească o afacere de succes pe solurile nisipoase.
Plantația de căpșuni se întinde pe o suprafață de cinci hectare, un teren arendat, dar pe care familia Drăghici l-a pus în valoare. “Aici am copilărit, aici am bunicii, aici am luat terenul in arendă, avem 5 hectare, pe care am plantat soiuri ce produc tot anul, vrem să avem o continuitate, când terminam cu soiurile timpurii, să le avem pe cele târzii”, ne-a spus Alex Drăghici, cel care se ocupă cu promovarea afacerii. Tot Alex este cel care și-a convins familia să se întoarcă acasă din Italia după 12 ani și să muncească pentru ei, nu pentru alții.
L-am găsit pe Alex în câmp, inspectând terenul. Sunt în toiul culesului, pentru că în fiecare zi se coc căpșunile. Este nevoie de cel puțin 40 de oameni să adune fructele de pe toată plantația și Alex recunoaște că găsește cu greu personal cu care să lucreze. În câmp este mereu forfotă, încă din timpul iernii. “Munca începe după ce ieșim din iarnă, începem curățatul căpșunilor, toaletarea stolonilor care cresc, este de muncă pe tot parcursul anului, inclusiv lunile de iarnă”, ne mai spune Alex Drăghici.
Tânărul a avut mare încredere în ideea sa, cu toate că la Mârșani terenul este nisipos și trebuie udat zilnic. Dar prin multă muncă, a reușit ca în plin sezon să recolteze 4-5 tone de fructe pe zi. Marfa este valorificată în piața mare, unde mama lui Alex este prezentă zilnic. Clienților nu le vine să creadă că sunt căpșuni românești. Majoritatea mărfii se valorifică însă direct din câmp.
Florin Drăghici, tatăl lui Alex, a pus mult suflet în afacere. După ce s-a întors din străinătate, aici este tot universul său. Muncește zi-lumină pentru ca afacerea familiei să crească.
“Suntem mândri că avem copii așa, am stat atât timp plecați și acum suntem bucuroși. Dimineața când intram în cultura asta parcă nu ne vine să credem, parcă este un vis, tinerii ar trebui încurajați să vină în țară. Eu mă trezesc de la cinci dimineața și stau până la 12 noaptea! ”, ne-a spus emoționat tatăl lui Alex.
Familia Drăghici din Mârșani este un exemplu de urmat și parte din campania noastră, a Ziarului Agricol, “Oamenii sfințesc locul”. Ne bucurăm să cunoaștem și să prezentăm astfel de povești de succes!