Frumusețile naturii: laleaua galbenă de Cazane, unică în lume

3209

Este anotimpul când o plantă unică în lume poate fi admirată în Clisura Dunării! Este vorba despre laleaua galbenă de Cazane sau laleaua bănățeană, cum i se mai spune, cu ale sale flori superbe! Este o adevărată aventură să fie fotografiată, pentru că ea apare pe crestele munților și poate fi admirată din barcă. 

Cei care ajung în Clisura Dunării nu trebuie să rateze o plimbare cu barca pe fluviu în zona Peşterii Veterani fiindcă de o săptămână a înflorit laleaua galbenă sau laleaua de Cazane, specie de plantă unică în lume și emblematică pentru Parcul Natural Porţile de Fier. Florile lalelei bănățene au o culoare galbenă, intensă și sunt de o frumusețe desăvârșita! Spre deosebire de celelalte specii, nu au miros și sunt dispuse pe vârful unui lujer ce crește în mijlocul a 3-4 frunze mari. 

Laleaua înflorește de obicei în prima decadă a lunii aprilie, dar pentru că vremea a fost prietenoasă, florile au apărut mai devreme ca de obicei. Despre laleaua de Cazane se spune că este unică în lume și este protejată prin Convenția de la Berna! Planta intră pe lista speciilor ocrotite și crește în arealul Parcului Portile de Fier, spațiu care este de asemenea protejat. Așadar, atenție, dacă cineva se încumetă să o rupă, riscă o amendă de 10.000 de lei ! 

Sursa foto: Orsova-Clisura Dunarii