Goji Bio Brașov, cea mai mare și performantă pepinieră din țară

4364

Am cunoscut astăzi pe cel care a dat viața celei mai mari pepiniere de Goji din țară, la 50 de kilometri de Brașov, adică pe Adrian Nicolae, economist de profesie, dar care a început povestea cu Goji din dorința de a avea o viața mai sănătoasă pentru fetița lor. Cum a pornit totul ? “Era o perioadă în care stăteam foarte mult pe la țară la noi și atunci am zis să și investim ceva în zonă, era o cultură despre care nu auzisem foarte mult, nici noi, nici foarte multă lume și atunci ne-am dorit să investim în Goji! Atunci am început și să învățam despre ele, să ne lovim de probleme. Trebuie să vă spun că nu știam nimic la momentul respectiv, am găsit câteva articole pe care le-am tradus din limbi străine, lipsite de conținut despre cei care încercase un an sau doi înaintea noastră. Asta era tot ce aveam atunci, informații din străinătate care puteau fi comerciale, dar nu ne-a lipsit curajul!”, a început Adrian Nicolae, cel care are plantația de Goji.

Cu multă putere de muncă și ambiție, Adrian Nicolae a pornit pe un drum nebătătorit, ce nu a fost deloc ușor la început. “În 2013 când am înființat plantația, informația nu exista, dar am avut curajul să investim, am cumpărat semințe, am vrut să facem și o plantație, am vrut să facem totul legal, am înființat o pepinieră organizată pentru material săditor și o cultura avizată.  În paralel ne-am documentat, am învățat ce înseamnă o plantă, cum se crește, totul pe proprie experiență. Așa cum vă spuneam, în 2013 am înființat pepiniera, iar în primăvara anului 2014 am început să punem pe două hectare și jumătate Goji în localitatea Augustin, județul Brașov. Era un teren al bunicilor, l-am împrejurimit și am așteptat să vedem cum cresc plantele. Am avut mult de lucru, la cultura de Goji contează foarte mult solul, lucruri pe care nu le știam. Goji are nevoie de un anumit pH, sub o anumită valoare nu se poate dezvolta și alimenta cu nutrienți din pământ. Noi ulterior plantării am făcut testarea și am aflat că la un Ph foarte acid nu aveau dezvoltarea dorită”, a continuat Adrian Nicolae.

Nu a fost deloc ușor la început și primii ani au fost benefici pentru a dobândi experiența necesară. Adrian Nicolae a învățat pe pielea sa fiecare tehnologie și amendament al solului, ce fel de nutrienți are nevoie și cum poate obține un material de cea mai bună calitate. Iar asta înseamnă ani grei de muncă. “În tot acest timp am câștigat ani buni de informare pentru a produce material de calitate, nu am produs fruct, dar am devenit o plantație experimentală și am putut să vedem exact ce îi trebuie și cât îi trebuie culturii. Informația este esențială și ne bucurăm că acum o putem vinde și altora. Pepiniera a fost autorizată în 2013 pentru a avea material săditor, am făcut toate demersurile la Direcția agricolă, este o cultură certificată și avizată! Avem semințele din propria cultura, luăm dintr-o planta secționată și omologată, totul este de cea mai bună calitate. Planta de Goji poată să intre pe rod din anul 2 și pe producție începând cu anul 3, iar cantitatea de fruct produs e strict legată de dezvoltarea ei. Dacă a crescut în condiții precare, supraviețuiește, dar nu produce, abia în anul 3 se dezvoltă și are o structură formată pe care se vor produce crengile productive”, a menționat Adrian Nicolae.

Sunt sfaturi esențiale fără de care un cultivator de Goji nu poate avea o plantație de succes. În acest sens, Adrian Nicolae se mândrește că grație tehnologiei și experienței sale, sute de plantații de Goji au fost înființate în toată țara. Ba chiar și în străinătate. “Acum plantația e mutată la Codlea și cu o pepinieră certificată am înființat sute de culturi în România, investiția mea nu mai e legată doar de realizările mele, ci de realizările tuturor cultivatorilor români, sunt în toate zonele din țară, în străinătate, în Franța, Polonia, Republica Moldova și informația e foarte bine venită, sunt lucruri de care se lovesc și de care nu se lovesc alții, dăunători specifici și de la noi află toate informațiile necesare”, a mai spus Adrian Nicolae.

Direct interesate de fructele de Goji sunt supermaketurile, dar din păcate nu sunt cantități atât de mari pentru a putea onora toate comenzile. Necesarul este de ordinul tonelor, iar cultivatorii pot oferi doar sute de kilograme. Așa se face că multe dintre fructe sunt congelate și merg la export. “Noi am început cu pași mici, primii clienți au fost oameni vizionari, pe suprafețe mici, mai apoi au schimbat roșia sau castravete pe Goji, aceștia sunt cei mai dezamăgiți, din punct de vedere al experienței în vânzări, dacă până atunci vindeau de la poarta, la Goji nu se întâmplă la fel, sunt probleme în desfacere, suprafețele mici produc cantități mici”, a mai adăugat omul de afaceri din Brașov.

Din 2018, de când a fost omologat soiul românesc de Goji, cultura a devenit eligibilă pentru fonduri europene, așa se face că la Goji BIO Brașov, fermierii pot obține toate informațiile necesare. “Avem în ofertă un material săditor, avem experiența noastră, oferim un pachet complet, de la materia primă până la final, plus consultanță pentru a le obține. Experiența de 8 ani ne recomandă, suntem disponibili 24 de ore din 24 și le putem oferi cultivatorilor tehnologia necesară pentru o cultură de invidiat”, a încheiat Adrian Nicolae din Brașov.

Pepiniera Goji Bio Brașov este astfel principala sursă de informare pentru cei ce vor să investească în cultură de Goji. Calitatea plantelor din pepiniera din Brașov este cunoscută și utilizată în culturi din Franța, Spania, Italia și Republica Moldova. Ne mândrim cu oameni care sfințesc locul, iar Adrian Nicolae este exemplul că se poate și la noi !