La mulți ani, Goji Bio Brașov!

4730

Poveștile românești de agribusiness devin din ce în ce mai savuroase, asemenea roadelor de care se ocupă antreprenorii în domeniu. A venit momentul să urăm La Mulți Ani companiei Goji Bio Brașov și să îi mulțumim pe această cale pentru rolul determinant avut în popularizarea Goji în România și pentru sprijinul important acordat temerarilor pasionați de acest fruct și de a trăi de pe urma lui mai bine și mai frumos.

 2012, anul marilor începuturi

Pentru familia Nicolae, 2012 a fost un an de neuitat. Odată cu nașterea primului copil apare și „copilul” Goji Bio Brașov, o afacere de familie extrem de curajoasă la momentul respectiv. Goji în România?! Dar cine are nevoie de așa ceva?… Iată că, opt ani mai târziu, se pare că multă lume este interesată să cultive și să consume Goji în mai multe forme și mai multe tipuri, chiar și Goji Românesc.

 Tânăra familie a pornit pe calea antreprenoriatului fiind inspirată de puritatea și inocența bebelușului, așa că afacerea s-a dorit încă din primul moment, încă de la faza de idee, ca o afacere sănătoasă și sigură în același timp.

Așa cum primul bebe înseamnă incercare, neliniste pentru că nu știi ce trebuie facut, asta a însemnat în primele luni și proiectul Goji Bio Brasov. Explorarea tărâmului Goji era lipsită de repere locale, iar informația specializată era foarte greu de găsit. Dar ce trăiește crește, așa că au crescut și copilul familiei, și planta de Goji în sânul afacerii păstorite.

A fost realizat material săditor de Goji, componentele unui sistem de picurare, elemente ale sistemului de prindere (n.n. a arbuștilor) precum și alte echipamente specifice, dar și ceea ce trebuia pentru fertilizarea eco a terenului și pentru împrejmuirea acestuia. Un proiect complet, la acea data.

 2013, pepiniera/ plantatie de Goji, la Augustin

Augustin este o comună aflată la 50 de kilometri depărtare de municipiul Brașov. Aici a apărut în 2013 prima plantație de goji și prima pepinieră a Goji Bio Brașov. Întinzându-se pe două hectare, a reprezentat consolidarea brandului și totodată o piatră de temelie pentru viitoare proiecte sau extinderi.

Plantatia infiintata abia in 2014, a fost un reper major in cee ace urma sa devina proiectul Goji Bio Brasov, acesta fiind prima plantatie de Goji certificate Bio din Romania. Urma sa devina un model de afacere pentru tot mai multi entuziasti.

Nerabdarea a fost imensă, dar chiar mai mare a fost încrederea că Goji va deveni un fruct cunoscut în România. Tot în acea perioadă au început să se schimbe lucrurile și în percepția publică – tinerii din mediul urban, mai ales, au devenit din ce în ce mai interesați de alimente și băuturi eco, iar unii corporatiști de abandonarea stilului de viață petrecută în blocuri de sticlă și oțel și de adoptarea unui stil de viață trăită mai mult în mijlocul naturii – devenind antreprenori în domeniul agricol, fermieri – dar nu în stil clasic, ci în registru eco.

2017, anul certificării ecologice a pepinierei de Goji

2017 a fost anul confirmării prin acte a faptului că abordarea ecologică în cultivarea plantei de Goji este una reală și conformă standardelor. Începând cu acest moment, Goji Bio Brașov a devenit producător de material săditor certificat Bio. Reprezentarea nu mai era doar una nationala, pepiniera de Goji fiind furnizor de material saditor certifcat pentru Franta, Spania si chiar Republica Moldova.

Trei ani până la primul rod, apoi încă multi ani de producție în care afacerea merge ca pe roate și investiția se amortizează și pe urmă totul va fi numai suc de goji (în loc de tradiționala expresie “lapte și miere”) pentru antreprenori.

Fructe perfect eco, cu gust specific, unic, și încărcate de nutrienți care ajută organismul în toate modurile posibile.

 2018, centru de colectare a fructelor de goji

Goji Bio Brașov este o veritabilă afacere de familie. De ce afirmăm acest lucru? Fiindcă într-o afacere de familie se pune mult suflet și familia se bazează complet pe ea însăși, crezând total în faptul că strădania merită, oricât ar fi de mare.

Furnizor de material saditor Goji Bio Brasov este la randul sau si cultivator, avand in administrare 2,5 ha de Goji, stiind exact nevoile si necesitatile de care ceilalti cultivatori au nevoie. Acesta nu vinde o planta ci un model de afacere prin puterea propriului exemplu.

De-a lungul anilor, familia Nicolae promis cultivatorilor de Goji ca va creea un centru de colectare a fructelor proaspete, centru de la care fructele să își croiască drum în stare proaspătă, în supermarketurile din toate zonele și de acolo în farfuria sau paharul tuturor celor interesați de o alimentație eco – pentru că fructele de goji se pot consuma fie proaspete, fie uscate, fie sub formă de sucuri sau orice altă formă.

Un cultivator important sprijinit de Goji Bio Brașov prin consultanta si material saditor a fost alegerea acestora de a administra intreaga productie nationala de fructe Goji. Astfel a fost infiintat singurul centru de colectare al fructelor proaspete de Goji din Romania, in localitatea Frumusani.

 2019 – soi românesc omologat de goji – Kronstadt

După o caznă de ani, timp în care s-a lucrat la obținerea unui soi românesc de Goji, acesta a și fost obținut. A îndeplinit toate standardele și a trecut de evaluările necesare, astfel încât omologarea a fost un ultim pas, o încununare a victoriei: România are, de acum, un soi al său recunoscut de specialiști.

De aici înainte, lucrurile au fost clare pentru Goji Bio Brașov: avea un soi românesc pe care să îl ofere tuturor celor din țară care doreau să îl cultive, mai ales că din 2018 cultura de goji a devenit eligibilă pentru fonduri europene.

Conditia eligibilitatii unui proiect european pentru infiintarea unei culturi de Goji in Romania, era utilizarea unui material saditor omologat. Din acest moment deveneau furnizori oficiali pentru toate proiectele europene ce aveau ca scop realizarea unei plantatii de Goji.

Omologarea soiului Kronstadt reprezenta în același timp un motiv în plus pentru a înființa o nouă plantație, de data aceasta lăsând deoparte soiul chinezesc. Ce a urmat a fost o altă mare bucurie.

 Tot 2019, o nouă plantație/pepiniera, la Codlea

În 2019 a sosit momentul înființării unei noi plantații de Goji din Augustin ceva mai aproape de municipiul Brașov, mai precis la Codlea. Aici a fost utilizat soiul românesc de Goji la care s-a ajuns pe parcursul anilor. Dacă la Augustin, Goji Bio Brașov a pornit cu soi din China, aici soiul a fost pur românesc, arbustiul de Goji regăsit la Codlea fiind perfect aclimatizată și bine selecționată.

Pepiniera a fost si aceasta relocata pentru a crea loc la peste 150.000 planta de Goji produse anual si livrate in toata tara si strainatate.

Investiția s-a ridicat la nivelul a 150.000 de euro, de data aceasta proiecția pe următorii ani fiind clară – în 2022 primul rod, iar până în 2027, amortizarea acestei investiții – poate chiar mai devreme.

 2020 – Asociația Cultivatorilor de Goji din România

Încă de la înființare, echipa Goji Bio Brașov s-a confruntat cu un lucru demoralizator: lipsa de inițiativă în asociere. Chiar în perioada în care se discuta în spațiul public despre nevoia de asociere în agricultură, cultivatorii de goji nu aveau interes să se asocieze.

Până la urmă, Asociația Nationala a Producatorilor de Goji – ANPG- Goji Romanesc a luat ființă, fiind înregistrată la tribunal în vară. O victorie foarte mare pentru Goji Bio Brașov. În același timp, cu ocazia restricțiilor cauzate de pandemia de Covid-19, conducerea companiei a reușit să discute foarte detaliat cu foarte mulți tineri – unii dintre ei revenind din străinătate și dorind să rămână aici și să investească în agribusiness. Și, desigur, să se asocieze.

Eliberarea Brevetului de Soi pentru soiul de Goji Kronstadt, ca recunoastere a calitatii si protectie, precum si intrarea in evaluare a celui de al doilea soi omologat de Goji Bio Brasov, a facut ca 2020 sa fie un an reper pentru intreaga activitate.

 Pe viitor, perspectivele sunt foarte bune

2020: România înregistrează cea mai mică suprafață destinată agriculturii ecologice din Uniunea Europeană, aceasta fiind de doar 2.4% din totalul suprafeței sale agricole. În contextul în care media europeană este de 7,5%, este perfect vizibil că poate exista o creștere de 200% a fenomenului goji din țara noastră, cel puțin pe orizontală.

 Mai ales pentru că știrile din domeniul agricol fac referire din ce în ce mai mult la faptul că fructele considerate până deunăzi exotice pot fi deja cultivate cu succes în țara noastră, datorită componenței solului și a încălzirii climatice. Așadar, cererea de Goji, deja formată, va crește în mod natural, iată că numărul cultivatorilor este în creștere, asociație există, centru de colectare există, soi românesc există.

 Concluzia e una: Goji va fi un succes românesc, datorită neobositei Goji Bio Brașov. La Mulți Ani!