Producătorii de carne trag un semnal de alarmă. Scrisoare deschisă către Guvernul României, în atenția Prim-Ministrului Ludovic ORBAN

1683

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), asociația profesională a crescătorilor de suine și a fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, trage un semnal de alarmă privind situația îngrijorătoare în care se află sectorul din cauza focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA), a absenței unor măsuri legislative care să diminueze extinderea necontrolată a PPA pe teritoriul României și să sprijine sectorul, toate acestea dublate în prezent și de pandemia COVID- 19.

“În această situație deosebit de dificilă, considerăm că sectorul de creștere a porcinelor trebuie desemnat Sector de Importanță Națională și trebuie adoptate măsuri excepționale care să prevină blocarea activităților în ferme, să asigure securizarea producției de carne de porc în plan național și securitatea alimentară a populației. Evaluăm că este imperios necesar ca demersul de adoptare a Proiectului de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de porcine și pentru modificare și completarea unor norme sanitar- veterinare să nu fie abandonat, pe fondul unei presiuni publice nejustificate. Reiterăm faptul că acest ordin nu interzice creșterea porcinelor în sistem tradițional ci vine în ajutorul gospodăriilor de autoconsum și exploatațiilor de toate dimensiunile pentru a se proteja de o posibilă contaminare cu virusul PPA și de a proteja întreaga comunitate, fapt confirmat și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în comunicări publice și solicitat în mod expres în mai multe rânduri de experții Comisiei Europene. Criza din ultimii 3 ani generată de evoluția aproape necontrolată a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României a avut efecte devastatoare pentru acest sector începând cu diminuarea efectivelor de porcine și scăderea producției interne, interzicerea comerțului intracomunitar și culminând cu pierderea de către România a statutului de țară liberă de Pestă Porcină Clasică.”, se mai arată în scrisoarea deschisă trimisă astăzi.

În condițiile actuale de răspândire a PPA și a pandemiei COVID-19, producătorii de carne atrag atenția că pot asigura doar 30% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern, România fiind în situația de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populației. Mai mult, din cauza crizei, există riscul unor fluctuații importante în privința cantităților disponibile și a prețului cărnii de porc pentru consum în stare proaspătă și pentru procesare. Totodată, aceștia supun spre analiză iminența unor decizii de relocare din partea unor companii în state unde măsurile pentru stoparea PPA sunt aplicate cu celeritate și rigurozitate de către autorități. “Constatăm cu îngrijorare că APCPR nu a fost invitată la numeroasele discuții avute cu reprezentanții mediului asociativ ai industriei agroalimentare deși este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România, cu 29 de ani de activitate și ai cărei membri asigură cca. 70% din producția națională de porcine vii. Astfel, producătorii de carne de porc au fost ignorați de autorități în procesul de redactare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri. În acest context, vă solicităm public acordarea unei audiențe, în cel mai scurt timp, fiind absolut necesar ca APCPR să vă poată comunica măsurile care se impun a fi implementate imediat pentru a sprijini sectorul și pentru a asigura securitatea alimentară a populației”, semnează Președinte Ioan Ladoși, Consiliul Director APCPR.