Recoltatul afinelor de Robănești a ajuns la final!

2508

Astăzi echipa ziarului nostru a ajuns în plantația de afine deținută de antreprenorul Codruț Fratoștițeanu. Situată la doar 15 km de Craiova, plantația se află în Valea Afinelor, cum îi spun localnicii, și este scăldată în razele soarelui. Odată ajuns aici, nu te mai saturi s-o admiri. Peste 10 ha de afine sunt muncite de o echipă de oameni harnici, iar recoltatul se face în plin sezon cu aproape 200 de zilieri.

Perioada optimă de recoltare a afinelor este sfârșitul lunii iunie și începutul lui iulie, în funcție de temperaturile de afară. Pentru afinele care urmează a fi procesate, recoltarea se face cu un utilaj, adică mecanizat. Însă în cazul celor care ar urma să fie livrate pentru consum, în supermarketuri, recoltarea nu se poate face cu un utilaj, ci se face manual, cu zilieri. Costurile sunt mari, dar și prețul obținut pe fructele destinate consumului este mai mare.

La o suprafață atât de mare de afini, cum este plantația de la Robănești, este necesară foarte multă forță de muncă în perioada recoltării. Codruț Fratoștițeanu reușește anual să adune fără probleme aproape 200 de zilieri din comună și de prin împrejurimi

Astăzi l-am găsit în fermă pe tânărul inginer care se ocupă de plantație. Ne-a declarat că s-a ajuns la final de recoltat. „A fost un an bun, cu fructe mari și aromate. Culegem manual, avem în plin sezon și 200 se zileri în plantație. La fel ca în anii trecuți, producția merge la export”.

Printre zilieri, veselie mare.
„Nu ne este greu să culegem. Ne-am obișnuit. Venim în fiecare an. Suntem fericiți că suntem sănătoși și putem munci. Suntem foarte mulțumiți de condițiile oferite în fermă.”, ne-a declarat o culegătoare.”Culegem pe zi în jur de 50-60 kg de afine. Depinde cât sunt de mari și dacă noi avem o zi cu spor.”

Am plecat din plantație lăsând în urmă un pământ binecuvântat de Dumnezeu. Valea Afinelor este scăldată de razele soarelui, priveliștea fiind una de basm.